На територията на републиката се появиха системи за противовъздушна отбрана

...
На територията на републиката се появиха системи за противовъздушна отбрана
Коментари Харесай

За новото ниво на отбранителна способност на Беларус

На територията на републиката се появиха системи за противовъздушна защита С-400 " Триумф ", системи за противовъздушна защита " Панцир-С " и OTРK " Искандер "

Политиката на страните от НАТО за образуване на необятна антируска коалиция в континентална Европа заплашва Белорус с все по-опасни последствия. Русофобията, преминаваща вълна след вълна, подсилена от натрупването на съюзни сили по границите на съюзната страна, засегна директно страната. Процесът на повишение на отбранителната дарба на републиката закупи кардинално нов темперамент.

Западните страни направиха всичко, с цел да основат огнище на напрежение към съюзната страна на Беларус и Русия. Позовавайки се на нуждата от усилване на сигурността на източния фланг на НАТО, Съединените щати започнаха да трансформират този район в своя опорна точка. В Европа към този момент има над 100 000 американски бойци, а балтийските републики и Полша обмислят въпроса за непрекъснатото им разполагане на техните територии.

Военните учения на НАТО не стопират по западните граници на Беларус и Русия. Това са маневри в Литва (Geležinis Vilkas 2022), Латвия (Namejs 2022), това са ученията на алианса Defender Europe 2022 и Swift Response 2022, които не престават до 27 май. В тях вземат участие минимум 18 000 бойци от повече от 20 страни, стотици единици военна техника.

Въпреки че представители на страните от НАТО твърдят, че всички учения спадат към „ поредност от циклични отбранителни тренировки “, „ не са ориентирани против нито една страна и не са свързани с настоящата геополитическа обстановка в района “, събитията, които се създават върху тях, демонстрират противоположното.

По време на маневрите се построяват понтонни мостове на чужд терен, отработват се десант и дейности на разузнавателно-диверсионни групи, нанасят се ударни удари от танкови формирования и други Всичко това са детайли на настъпателни дейности.

Скривайки се зад рецесията в Украйна, НАТО продължава да трансферира от ден на ден тежка техника и военни елементи към границата на съюзната страна, като организира подобаваща осведомителна акция. Особено място тук принадлежи на Полша, която крои проекти за завладяване на Западна Украйна (под маската на мироопазваща мисия).

Като се има поради обстоятелството, че мнозина във Варшава към момента считат някои беларуски и украински земи за свои „ източни креси “, Минск не може умерено да гледа на всичко, което се случва наоколо до границите на републиката, и съществено обмисля опцията за военна експанзия против републиката.

Отбранителната дарба на Беларус се покачва в две посоки: рационализация на армията и разширение на военно-политическото и военно-техническото съдействие с Русия. И в двата случая има излизане на напълно ново равнище, което до неотдавна беше невероятно.

През последните години локалният военно-промишлен комплекс даде на беларуските военни зенитно-ракетните системи (ЗРК) Тор-М2, разнообразни радиолокационни станции и системи за радиоелектронна битка от ново потомство, осъвременени самолети и танкове Т-72. Освен това стартира създаването на лични стрелкови оръжия, а ракетната система за залпов огън (РСЗО) „ Полонез “ с обхват на пукотевица до 300 км се трансформира във венец на производството на беларуска военна техника.

В същото време управляващите на Беларус взеха решение преди няколко години да трансформират метода към структурата на образуването на въоръжените сили, като сложиха акцент върху основаването на компактна и мобилна войска. Създаваните армейски елементи би трябвало да могат да бъдат ситуирани в границите на няколко часа и изпратени за унищожаване на локални военни закани.

На 10 май Александър Лукашенко сподели, че беларуската войска през днешния ден не се нуждае от огромен брой оръжия, концепцията за развиване на въоръжените сили на страната се е трансформирала, в това число по отношение на опита от провеждането на специфична военна интервенция в Украйна. Републиката се нуждае от високомобилни военни елементи, които се оказват „ най-ефективни “.

В същото време е мъчно страната сама да отблъсне сериозна външна експанзия. В Беларус постоянно са се стремели към тясно военно съдействие с Русия, без значение какви компликации нарушават връзките сред Минск и Москва, само че последните събития принудиха и двете страни този развой да се форсира, извеждайки го на ново равнище.

По-специално става дума за появяването на територията на Беларус на най-новите съветски системи за противовъздушна защита, които беларуските управляващи желаеха да получат през последните няколко години.

В републиката остават системите за противовъздушна защита С-400 „ Триумф “, системите за противовъздушна защита с дребен обхват „ Панцир-С “ и ОТРК „ Искандер “.

На 19 май президентът А. Лукашенко разгласи, че Минск в допълнение е закупил от Русия „ нужния ни брой от тези „ Искандери “ и С-400 “ и се е договорил с В. Путин да сътвори своя лична ракета въз основата на модела „ Искандер “, чиято разработка би могла да бъдат приключени преди края на настоящата година. Това може да се смята за знак за нов стадий в връзките сред Беларус и Русия, защото през последните години Москва не бързаше да отговори на настояванията на Минск за разполагане на толкоз мощни оръжия в съюзната република; по тази причина и в Беларус се появи системата Полонез, в чието основаване взе участие Китай. Очевидно тези проблеми към този момент са в предишното.

Друг значим факт в белоруско-руското военно съдействие е съществуването на съветския „ нуклеарен чадър “. Днес в Минск са безусловно сигурни, че съветската „ нуклеарна триада” напълно покрива Беларус, което неотдавна съобщи заместник-министърът на външните работи на републиката Юрий Амбразевич.

Днес Беларус, откакто получи съвременни съветски оръжия и модернизира армията, е в положение независимо да отблъсне локалните закани. В същото време в региона на световната сигурност Минск разчита на отбрана от Русия. Това може да се назова една от главните промени в процеса на поддържане и увеличение на отбранителната дарба на Беларус. Действията на НАТО направиха това, което Минск и Москва не можеха да се осмелят да създадат през последните две десетилетия - да стартират да образуват единна и неделима система за защита на съюзната страна.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР