На територията на Полша, която е страна членка на НАТО,

...
На територията на Полша, която е страна членка на НАТО,
Коментари Харесай

Чия беше ракетата, паднала в Полша?

На територията на Полша, която е страна членка на НАТО, през вчерашния ден доста покрай границата ѝ с Украйна стана смъртоносна детонация и Съединени американски щати и съдружниците им обявиха, че проверяват непотвърдени известия, че гърмежът е породен от заблудени съветски ракети.

Взривът, който по данни на противопожарните служби, е умъртвил двама души, породи опасения ,

че съветската война в Украйна прераства в по-мащабен спор. Полските управляващи обявиха, че гърмежът е породен от ракета, създадена в Русия, само че съветското министерство на защитата отхвърли да има нещо общо с гърмежа.



" Спешна среща " в Индонезия

Във връзка с случая в Полша президентът на САЩ свика през днешния ден сутринта в Индонезия „ незабавна “ среща на международните водачи. Байдън даде обещание „ цялостна поддръжка “ и помощ от страна на Съединени американски щати за следствието в Полша и „ удостовери стоманения ангажимент на Съединените щати към НАТО.

След срещата Байдън съобщи, че САЩ и техните сътрудници от НАТО проверяват гърмежа, само че първичната информация сочи ,

че той може да не е породен от ракета, изстреляна от Русия. Запитан за изказванията, че гърмежът е обвързван с Русия, Байдън сподели: " Има предварителна информация, която оспорва това. Не желая да приказвам преди да проведем цялостно следствие, само че е малко евентуално, съгласно траекторията, ракетата да е била изстреляна от Русия, само че ще забележим ". Съединени американски щати и страните от НАТО ще проведат цялостно следствие преди да подхващат дейности, сподели още Байдън.

По-късно трима американски публични представители оповестиха, че по първични данни ракетата ,

блъснала Полша, е била изстреляна от украинските сили по приближаваща съветска ракета, съобщи Асошиейтед прес. Според тях това е станало на фона на вчерашния унищожителен ракетен залп, изстрелян от Русия по електроенергийната инфраструктура на Украйна. Цитираните от Асошиейтед прес публични представители са поискали да останат анонимни.

Тази оценка и изявленията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън на срещата на върха на Г-20 в Индонезия се разминават с информацията ,

дадена по-рано от почитан чиновник на американското разузнаване, който съобщи пред Асошиейтед прес, че на полска територия са паднали съветски ракети, отбелязва организацията.

По-късно източник от НАТО съобщи пред Ройтерс, че Байдън

е споделил на сътрудниците си от Г-7 и НАТО, че детонацията в Източна Полша е породена от ракета, изстреляна от украинската противовъздушна защита.

Извънредна среща на посланиците на НАТО

Няма данни, че снощният случай в Полша се дължи на умишлени дейности, нито че Русия приготвя военно нахлуване против НАТО. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на конференция след изключително съвещание на Северноатлантическия съвет.

Разследването по случая продължава и би трябвало да изчакаме резултатите, прикани той .

Предварителната оценка демонстрира, че евентуално казусът се дължи на това, че украинската противовъздушна защита се е задействала против съветските ракетни удари, уточни Столтенберг.

Вината не е в Украйна, Русия носи цялата отговорност с продължаването на войната, съобщи генералният секретар .

Той означи, че снощният случай е настъпил в ден на масирани съветски въздушни удари по Украйна. Русия би трябвало да спре тази безсмислена война, настоя Столтенберг. Той заяви, че е разговарял с президентите на Съединени американски щати Джо Байдън и на Полша Анджей Дуда, и заключи, че е належащо да се резервира успокоение. Винаги сме подготвени да създадем нужното за отбраната на всеки съдружник, съобщи Столтенберг.



Реакцията на Полша

Полският министър председател Матеуш Моравецки сподели през днешния ден, че може да не се наложи да бъде задействана процедурата по член 4 от Северноатлантическия контракт, откакто стана ясно, че ракетата, която през вчерашния ден умъртви двама души в страната, евентуално е била изстреляна от украинската противовъздушна защита, съобщи Ройтерс. НАТО ще разположи на територията на Полша спомагателни средства за противовъздушна защита, добави Моравецки на конференция. Член 4 планува съвещания сред съдружниците при опасност.

Полският президент Анджей Дуда сподели на същата конференция, че няма признаци за умишлена офанзива против страната .

Ракетата, която падна в Полша, евентуално е била изстреляна от украинската противовъздушна защита, допусна той. Полският президент добави, че това евентуално е била остаряла ракета С-300 руско произвеждане.

По-рано полското министерство на външните работи заяви, че ракета, създадена в Русия, е паднала в източната част на страната .

Дуда беше по-предпазлив в изказванията си тази нощ, като уточни, че няма безапелационни доказателства за това кой я е изстрелял и къде е създадена. Много е евентуално да желаяме съвещания по член 4 от контракта за НАТО, сподели още тогава той. В същото време Полша привика посланика на Русия във Варшава за пояснение, откакто Москва отхвърли да е виновна за случая в полското село.

No concrete evidence on who fired missile, Poland's Duda says
— Reuters (@Reuters)
Реакцията на Русия

Ситуацията с падналите в Полша парчета от ракета не дава никакъв мотив за ескалация, съобщи през днешния ден представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от ТАСС.

Варшава можеше незабавно да каже, че става дума за парчета от ракета ,

изстреляна от противовъздушна система С-300, която няма нищо общо с Русия, сподели още Песков. " Не, не знам да е имало такова нещо ", отвърна представителят, запитан от публицист дали съветските управляващи са се свързали със Съединени американски щати или НАТО, с цел да не се стига до ескалация. " Работата е там, че няма и мотив за ескалация. Поляците можеха незабавно да оповестят, че става дума за парчета от ракета, изстреляна от система С-300. Ако го бяха създали, всички експерти щяха незабавно да схванат, че това не може да е била ракета, която има връзка с съветските въоръжение сили ", безапелационен бе Песков. 

Някои страни направиха неоснователни изказвания по отношение на вчерашната детонация в Полша , съобщи през днешния ден представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от Ройтерс.

Кремъл приветства " сдържаната " реакция на американския президент Джо Байдън по отношение на детонацията в Полша, съобщи Асошиейтед прес. 

Малко по-рано съветското министерство на защитата заяви следното: 

" Разпространените нощес в Полша фотоси на парчета, открити в обитаемото място Пшеводув, са еднопосочно разпознати от съветски военни експерти като детайли от зенитна управляема ракета на Противовъздушна отбрана С-300 на украинската войска ", заяви министерството, представено от ТАСС.

Според него съветските ракетни удари против Украйна през вчерашния ден са били нанасяни по цели, намиращи се най-малко на 35 км от полската граница .

" Искаме да подчертаем, че ракетните удари са нанасяни единствено на територията на Украйна и на разстояние не по-близо от 35 км от полско-украинската граница ", сподели представителят на отбранителното ведомство генерал-лейтенант Игор Конашенков.

" Изявленията на разнообразни украински източници и задгранични представители за рухване в обитаемото място Пшеводув

на хипотетични " съветски ракети " са умишлена провокация за ескалация на ситуацията ", сподели той. " На 15 ноември съветските въоръжени сили нанесоха масирани удари с високоточни оръжия с огромен обхват с въздушно и морско базиране против системата за военно ръководство на Украйна и обвързваните с нея енергийни обекти ", сподели Конашенков и добави, че през вчерашния ден не са нанасяни никакви удари по обекти в Киев.

Коментар пристигна и от бившия руски президент Дмитрий Медведев,

който сподели през днешния ден, че случаят с падналата ракета на полска територия демонстрира, че Западът се приближава до последваща международна война, съобщи Ройтерс. " Историята с украинския " ракетен удар " против полска плантация потвърждава единствено едно: Западът със своята хибридна война против Русия покачва вероятността от започване на международна война ", написа през днешния ден Медведев в Туитър.

The incident with the Ukrainian-alleged " missile strike " on a Polish farm proves just one thing: waging a hybrid war against Russia, the West moves closer to the world war.
— Dmitry Medvedev (@MedvedevRussiaE)
Реакцията на Украйна

Ракетният удар по Полша е " обръщение на Русия, адресирано до срещата на водачите от Г-20 ", съобщи през днешния ден украинският президент Володимир Зеленски, който взе присъединяване в срещата на остров Бали чрез видеоконферентна връзка, съобщи Франс прес.

" Сред вас има страна терорист, от която би трябвало да се защитавате ", посочи Зеленски по време на своето включване.

Над Украйна би трябвало да бъде оповестена зона, неразрешена за полети, сподели от своя страна украинският министър на защитата Олексий Резников, представен от ДПА. Министърът съобщи това, откакто на територията на прилежаща Полша падна ракета, която лиши живота на двама души. Случилото се ускори опасенията от разгръщане на спора в Украйна.

" Отправяме молба за затваряне на небето, тъй като то няма граници .

Няма граници и за неконтролируеми ракети. Както и за заканите, които те носят за нашите съседи от Европейския съюз и НАТО ", написа в Туитър Резников. " Това е действителността, за която предупреждавахме ", добави министърът.

Poland. This is not a self-fulfilling prophecy. This is the reality we've been warning about. We were asking to close the sky, because sky has no borders. Not for
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР