На територията на област Враца има потвърдени две положителни проби

...
На територията на област Враца има потвърдени две положителни проби
Коментари Харесай

Диви свине умряха от Африканска чума във Врачанско

На територията на област Враца има доказани две позитивни проби за Африканска чума при диви прасета. Във връзка с това е належащо, ловците и земеделските стопани да покачат бдителността си за прасета с нетипично държание, при строго съблюдаване на ограниченията за биосигурност.
Вижте какво да създадат ловците, с цел да предотвратят разпространяването на заболяването:
В рисковите региони ловците би трябвало да са изключително деликатни за разкриване на заболели или умрели диви прасета и незабавно да алармират в БАБХ или в ОДБХ. Всяка открита мъртва дива свиня неотложно да бъде докладвана, като повода АЧС може да се изключи единствено след лабораторен разбор.
В засегнатите райони е доста евентуално продуктите от дива свиня, останките от такива и трофеите да са инфектирани. По тази причина всички ловци строго да съблюдават хигиеничните ограничения, когато ловуват по тези места:
- Да не се оставят в гората никакви останки /кожи, вътрешности и др./ от отстреляната дива свиня.
- Да не се влачат отстреляните диви прасета. По този метод може да се оставят кървави следи и да се болести територията.
- След лов на дива свиня да не се влиза в контакт с домашни прасета и в дворове с такива животни.
- Да се обезпечи разчистване и стерилизация на всички облекла, обувки, принадлежности и съоръжение, употребявани при лова /напр. ножове, транспортно средство и т.н./, тъй като е допустимо същите да се нечисти с кръв по време на лова.
При подозрение за АЧС би трябвало неотложно да съобщите на формален ветеринарен доктор. По този метод може да спасите хиляди животни и да предотвратите големи стопански загуби за страната. Обявяването на заболяването е наложително и е от значително значение за ограничението на по-нататъшното й разпространяване.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР