На територията на област Смолян в момента има два кучешки

...
На територията на област Смолян в момента има два кучешки
Коментари Харесай

В Девин направиха кучешки приют, в Смолян го проектират

На територията на област Смолян сега има два кучешки приюта , в план е трети. Единият от тях е частен и се намира край рудоземското село Елховец. Стопанисва го британското семейство Даян и Тони Роулс.
Вторият – в Девин, проработи неотдавна. В Смолян също следва да се построи краткотраен подслон за кучета. За задачата общината получи от държавното управление финансиране на стойност 230 000 лв..
„ В момента върви планиране за уголемение и реорганизация на някогашния подслон, чиято база ще се употребява. Ние сме на стадий обстоен организационен проект. Кучешкият подслон ще е на остарялото място. Сега разширяваме терена, тъй като е належащо да осигурим 6 кв. метра на куче. В момента вървят обявления и след привършване на Подробен устройствен план, ще го създадем “, съобщи основният проектант на общината Димитър Димов..
Той изясни, че едно такова планиране лишава месец и половина най-малко. След приключването на ПУП-а ще се издаде виза за планиране. После следва строителство, само че се надявам до есента това да се случи. Ще използваме и съществуващата постройка “, добави той.
Паралелно с това от 21-ви май по отношение на признатата национална стратегия община Смолян пусна за социална консултация своя стратегия за преодоляване на популацията на безстопанствените кучета.
Приютът в Девин действа към този момент девет месеца. Там казусът също бе доста наболял. Затова общинското управление взе решение и построи подслон, съгласуван с европейските условия. Той е с потенциал 130  кучета, сега има 127. В него работят четирима души, които обгрижват четириногите.
„ Условията за развъждането им са много положителни. За страдание не е решен казусът с безстопанствените кучета. Проблемът е сериозен в цяла България. Всички знаят, че той идва от безотговорното отношение на стопаните към кучетата, които гледат “, сподели отговорникът на приюта Христо Карангов.
Той изясни, че общината е стартирала самодейност за регистрация на безусловно всички домашни кучета, като това включва кастриране, чипиране и така нататък
„ Идеята е такава, че в избрани дни от седмицата в Девин идват хора от най-различни градове и села. Карат си кучетата тук и ги пускат. В началото на годината бяхме прибрали съвсем всички безстопанствени кучета като сме обхванали целия град. Приоритет ни беше центърът, тъй като има много хора, които се оплакват, естествено. Трябва обаче да се спре самият развой на стартирането им. Това може да стане само посредством запознаване на хората със самия проблем, с отговорността, която имат. Желателно е всички, които обичат кучета и котки, да бъдат по-отговорни “, счита Карангов.

Той уточни, че откакто се хване куче наложително минава през ветеринарен доктор, тъй като може да е болно и няма по какъв начин да го пуснат при останалите в приюта, които към този момент са обезпаразитени, имунизирани, кастрирани и така нататък
„ Искам да заявя, че кучетата не се хранят с боклуци, а издръжката за изхранването им идва от община Девин. На седмица купуваме 17 чувала гранули, настрана месо. Храна носят и доброволци. Кучетата се хранят един път дневно.  Зимно време се хранят два пъти - заран и вечер. Тук имаме един притежател на месарски магазин. Собственикът му всяка седмица ни дава несъмнено количество сурово месо, което ние подготвяме. Отделно имаме 7-8 доброволци, които идват по лична самодейност горе и оказват помощ. Носят също храна и лекарства за обезпаразитяване “, добави шефът на приюта.
Според поданици на Девин макар подхванатите ограничения от общинското управление, в града продължава да има прииждащи нови кучета.
„ Проблемът не е изцяло решен, само че спрямо предходната година по това време има забележителна разлика. Има подхванати ограничения, има изработен подслон, поставят се грижи, само че има още какво да се желае. Според мен хората, които идват в града от покрайнините на Девин, да пускат кучета, би трябвало да бъдат глобявани, тъй като те са отговорни, че градът ни се цялостни с бездомни кучета. На процедура 10 вземат в приюта, а на улицата се пускат 20, тъй че казусът мъчно може да се реши “, споделя локален гражданин.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР