На територията на област Кюстендил функционират 45 аптеки, при необходим

...
На територията на област Кюстендил функционират 45 аптеки, при необходим
Коментари Харесай

Две общини в Кюстендилско нямат аптеки

На територията на област Кюстендил действат 45 аптеки , при нужен най-малък брой 55.

Най-много - по 19 аптеки, имат общините Кюстендил и Дупница, по две са аптеките в общините Бобов дол и Сапарева баня, а в Бобошево, Рила и Кочериново - по една.

В общините Трякляно и Невестино няма аптека , а в цялата област има единствено една функционираща аптека с денонощен режим на работа. Това сочат данни, показани на съвещание на комисия от представители на здравните институции и деветте общински администрации, одобрила аптечната карта за региона. 

По данни на комисията, аптеките в района са съсредоточени главно в огромните общини, а в дребните обитаеми места има проблем във връзка с снабдеността с медикаменти.

Магистър-фармацевтите на територията на област Кюстендил са 88, при нужен най-малък брой 146, сочат още данни, предоставени от комисията. Помощник-фармацевтите в района са 53-ма, при нужен най-малък брой 80.

" Необходимостта от аптеки на избрана територия се пресмята на база логаритъм, в който са заложени броят на жителите и локалното ползване на лекарства ", сподели доктор Динко Динев от Регионалната здравна ревизия в Кюстендил.

Той уточни, че на съвещанието на комисията, включваща представители на разнообразни здравни институции и деветте общински администрации, е била разисквана опцията в отдалечените обитаеми места да има проведена доставка на медицински произведения и лекарства, или да се търсят разновидности за откриване на общински аптеки.

Изказано е било предложение денонощните аптеки да бъдат подкрепени със субсидирано работно място или различен тип подкрепяне . Предложенията са с пожелателен темперамент, показаха от здравната ревизия.

Целта на Областната аптечна карта е да " снима " настоящото положение на аптечната мрежа по типове действия и обезпечеността с работещи магистър-фармацевти и помощник-фармацевти.

Документът съдържа данни за географско-демографската характерност на региона, здравно-демографската характерност на популацията в региона, конструкция и ползване на лекарствени артикули за домашно лекуване от популацията на територията на региона, броя, типовете действия и разпределението на откритите аптеки на територията на региона, показаха от Областната администрация в Кюстендил.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР