На територията на област Хасково е установено огнище на инфлуенца

...
На територията на област Хасково е установено огнище на инфлуенца
Коментари Харесай

Откриха огнище на птичи грип в хасковското село Узунджово

На територията на област Хасково е открито огнище на инфлуенца – (птичи грип ) от вариант Н-5/ N-8, оповестиха от пресцентъра на Областна администрация – Хасково. То е записано в с. Узунджово, община Хасково. Спешно е свикано съвещание на Областната епизоотична комисия. На форума е взето решение за ограничаващи ограничения за недопускане разпространяването на заболяването. Издадена е заповед от регионалния шеф, която е изпратена на всички общини и институции имащи отношение към казуса.

В документа регионалният шеф подрежда неотложно да се свикат съвещания на Общинските епизоотични комисии, на които да се срещнат членовете с епизоотичната конюнктура и да се набележат съответни ограничения за попречване проникването на заболяването на територията на съответните общини. До 10 ноември 2017 година би трябвало да уведомят регионалния шеф за осъществяването на набелязаните ограничения.

Освен това регионалният шеф е наредил ОДБХ – Хасково да се приведе в положение на нараснала епизоотична подготвеност, а шефът на регионалната дирекция да провежда взаимни инспекции с представители на Орнитоложките сдружения, ловно-рибарските сдружения и на държавните лесничейства за съществуване на заболели или умрели диви мигриращи или синантропни птици. Директорът на ОДБХ – Хасково би трябвало също по този начин да провежда осъществяване на непрекъснат ветеринарно-медицински надзор от ОДБХ за съблюдаване на ограниченията за био-сигурност в птицевъдни обекти. На територията на региона е неразрешено провеждането на пазари и изложения за птици. Областният шеф е наредил и шефът на ОДБХ – Хасково да провежда осъществяване на периодически клинични прегледи и при подозрение за инфлуенца, да се вземат проби от домашните и диви птици за вирусологични проучвания.

Във заповедта на регионалния шеф е записано също, че притежателите и шефовете на птицевъдни обекти не би трябвало да позволяват излизането на птиците отвън дворовете на стопаните и да не позволяват контакт сред птици, живеещи в дивата природа и домашни птици. Те ще би трябвало да съхраняват в закрити пространства фуража, с който изхранват птиците. Собствениците и шефовете на птицевъдни обекти също по този начин би трябвало да основат условия за разделно развъждане на домашни патици и гъски от други типове домашни птици.

Според заповедта притежателите и шефовете на птицевъдни обекти са задължени да уведомят неотложно обслужващия обекта ветеринарен доктор или кмета на обитаемото място, при отклоняване в здравословното положение на отглежданите птици или при повишена смъртност.

Заповедта към този момент е сведена до кметовете на общини, ОДБХ – Хасково и всички членове на Областна епизоотична комисия.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР