На територията на нашата страна най-опасните сеизмични зони с възможен

...
На територията на нашата страна най-опасните сеизмични зони с възможен
Коментари Харесай

Пловдивска област една от опасните сеизмични зони в страната

На територията на нашата страна най-опасните сеизмични зони с вероятен оптимален магнитуд 7.0, са Кресненската, Пловдивската, Софийската, Горнооряховската и Шабленската. Това излиза наяве от доклад на Министерство на вътрешните работи и Националният институт по геофизика, геодезия и география – Българска академия на науките.
Прочетете още
Припомняме, че на 6 февруари Турция бе ударена от разрушително земетресение с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер. Трусът засегна и Сирия.

Броят на жертвите в двете страни доближава 40 000, само че даже и 9 дни след ужаса не престават да се случват чудеса и спасители вадят живи хора отдолу под руините.

В понеделник пък трус с магнитуд 5,2 разклати и Югозападна Румъния. Той съумя да уплаши и половин България, тъй като се усети мощно в градовете около Дунав, както и на по-високите етажи в далечна София. По-възрастните българи незабавно си спомниха за ужаса от Вранча.

Земетресението в този момент обаче не е било в мощно сеизмичната Вранча. То е записано в 16,58 ч, дълбочината е 15 км, оповестиха от Европейския сеизмологичен институт.

Той е най-силното в Румъния за последните 2 година, само че не е обвързвано със серията земетресения в Турция, заяви по-късно през вчерашния ден шефът на тамошния народен институт по геофизика.

Усетено е и в Сърбия, а у нас - във Враца, Видин, Лом, Козлодуй и даже столицата. Българите дефинират труса като лек до междинен, разказват, че продължителността била сред 5 и 10 секунди.

Леко разклащане са усетили и живеещите на по-високи етажи в София, описват те във фейсбук.

Доброволци от цялата страна наред с тогавашната “Гражданска защита ” се включват в издирването на оживели и в разчистването на останките.

Земетресение с магнитуд от 4 удари през вчерашния ден и в хърватския град Баня.

Регистрирано е в 16,20 ч с дълбочина 10 км.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР