На територията на Намибия в Южна Африка, на около 80

...
На територията на Намибия в Южна Африка, на около 80
Коментари Харесай

Учени разкриват мистерията на странните кръгове в пустинята на Намибия

На територията на Намибия в Южна Африка, на към 80 километра от брега, има пустиня, чиято повърхнина е осеяна с милиони “магически ” кръгове. Тези кръгове са кръгли “плешиви петна ” в тревата, разкриващи червеникава глинеста почва.Вече няколко десетилетия, откогато международните учени знаят за тази особеност, те се пробват да схванат какво или кой основава кръговете. Преобладаваха две версии – термити основават своите колонии и унищожават тревата, или избрана специфичност на самите растения.Наскоро там отиват учени от Университета в Гьотинген, Германия, които вършат проучвания и стигнат до извода, че повода не е в термитите и не в самите растения, а във водоснабдяването им. Те настояват, че са разгадали мистерията на тези кръгове.Те откриват, че растенията в “плешивите петна ” умират, тъй като им липсва влага, до момента в който тревата отвън кръговете получава задоволително вода, тъй като я дърпа към себе си със мощ.

 1 1 - Учени разкриват мистерията на странните кръгове в пустинята на Намибия
В същото време тревата вътре в кръговете умира даже след дъжд. Учените схващат това, като организират проучвания както през сухия сезон на 2020 година, по този начин и през дъждовния сезон на 2022 година
Д-р С. Гецин от Отдела за моделиране на екосистеми в Университета в Гьотинген споделя:„ Внезапното неявяване на трева в множеството области в границите на кръговете не може да се изясни с термитна интензивност, тъй като просто не е имало биомаса, с която тези инсекти да се хранят. Но по-важното е, че можем да потвърдим, че термитите не са виновни, тъй като тревите умират незабавно – след дъжд без никакви признаци на същества, които се хранят с корените им. “По време на наблюденията учените са очевидци на периодически дъждове в няколко региона на пустинята Намибия и учат тревите, техните корени и издънки, както и евентуалните вреди на корените от термити. Разследват събитията на измирането на тревата в границите на „ приказните “ кръгове, в това число директно след пороен дъжд, който провокира нов напредък на тревата към „ плешивите петна “.

 2 1 - Учени разкриват мистерията на странните кръгове в пустинята на Намибия
Учените конфигурират датчици за влага на почвата в и към кръговете, с цел да записват влагата в почвата на 30-минутни шпации по време на сухия и влажния сезон. Това разрешава на откривателите от Университета да запишат тъкмо растежа на нововъзникващите треви и да видят по какъв начин кръговете са наранени от почвената вода.Четете още: Учените разгадаха мистерията на странните кръгове върху леда на езерото БайкалИзследват разликите в проникването на влага сред вътрешните и външните кръгове в 10 района на Намибия.Данните демонстрират, че към 10 дни след дъжда, едвам поникналата трева в кръговете към този момент стартира да умира, а в центъра на кръговете тя въобще не пораства. Двадесет дни след дъжда, появилите се треви в кръговете са изцяло мъртви и жълтеникави на цвят, до момента в който близките треви са живи и зелени.

 3 1 - Учени разкриват мистерията на странните кръгове в пустинята на Намибия
Когато откривателите не престават да учат корените на тревите и ги съпоставят с по-зелените растения в близост, те откриват, че корените на растенията вътре в кръговете са по-дълги от тези на растенията извън, което демонстрира, че тревите вършат изпитание да се развият в търсене на вода.Д-р С. Гецин споделя:„ Поради мощната топлота в намибийската пустиня тревите непрекъснато изпаряват влагата и губят вода. Следователно те основават вакуум от почвена влага към корените си и водата се притегля към тях. Нашите резултати демонстрират, че водата в почвата бързо се популяризира хоризонтално в тези пясъци даже на дистанции над седем метра.Като образуват добре обрисувани пейзажи от отмерено ситуирани „ вълшебен “ кръгове, тревите работят като екосистемни инженери и директно се възползват от водните запаси, като основават „ плешиви петна “ в растителността.Всъщност познаваме сходни самоорганизиращи се модели на растителност от разнообразни други сурови сухи райони на света и във всички тези случаи растенията нямат различен късмет за оцеляване, с изключение на да порастват тъкмо в тези геометрични форми. “

 4 1 - Учени разкриват мистерията на странните кръгове в пустинята на Намибия
Проучването е от значително значение за разбирането на такива екосистеми, изключително във връзка с изменението на климата.

 5 - Учени разкриват мистерията на странните кръгове в пустинята на Намибия
Самоорганизацията на растенията защищава от отрицателните резултати, породени от възходящата суша, т.е. развой, при който даден район става все по-сух или по-сух.Резултатите от проучването са оповестени в списанието Perspectives in Plant Ecology, Evolution and Systematics.
Източник: hiddentruth.site

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР