На територията на град Русе и Русенска област домовете за

...
На територията на град Русе и Русенска област домовете за
Коментари Харесай

Домовете за стари хора в Русенска област помагат на изпадналите в житейска нужда

На територията на град Русе и Русенска област домовете за остарели хора са три, в два от които обществените услуги са финансирани от републиканския бюджет, а третият е частен и първокласен.
Кореспондентът на Actualno.com посети Дом за остарели хора „ Възраждане “ в град Русе и беседва с шефа Ани Венкова, която бе общителна да отговори на заложените въпроси.
Дом за остарели хора " Възраждане " е профилирана институция за даване на обществени услуги на остарели хора. Намира се на алеи „ Възраждане “ №86, наоколо до Парка на младежта. Домът се обитава в особено издигната постройка на пет етажа и е открит през 1972 година Неговият потенциал е 234 души и е вторият по величина в страната, след сходен в София.

Финансирането е от републиканския бюджет посредством бюджетите на общините. Тарифа дефинира размера на таксата, която е % от прихода на лицата, които употребяват обществените услуги. Конкретно за старите хора, това е 70% от техния приход. Обикновено таксата за зимния интервал е към 260 лева месечно, а през летния към 160-180 лева При обявление на имотно положение и спомагателни приходи се заплаща такса - 100%. Редът за постъпване е следният: подава се документално заявление по сегашния адрес на лицето до шефа на дирекция „ Социално подкрепяне “, персонална карта за информация, копие от персонален амбулаторен картон и вероятно решение на ЛКК, ТЕЛК, или НЕЛК. След това се организира анкета от чиновник и се издава заповед за настаняване след към година очакване. Чужденци в дома не са настанени.
Сградата е на централно парно отопление, което обезпечава и топла вода. На партера са: кухненски блок (с топла кухня и столова) и кабинети на личния състав. Жилищните етажи са четири със 152 стаи (82 с две кревати и 70 с едно легло). Всяка от тях е със личен хигиеничен възел, малко коридорче и тераса. Освен легло с чекмеджета има и ракла, маса-бюро с чекмеджета, нощно шкафче, стол за всеки и вграден дрешник в коридора. На всеки етаж има дневна със столове, маса и кабелна телевизия. Там е самостоятелен и кухненски офис с печка „ Раховец “, мивка и маса за гладене. Домът разполага с богата библиотека, тв приемник, DVD и радиоуредба.

Четвъртият етаж е самостоятелен като поделение за лежащо заболели с 60 кревати. Монтирана е звънчева система за повикване. Зала за кинезитерапия с съществени уреди и физиотерапия оказва помощ на болните.
Предоставят се следните услуги: разчистване на спални, коридори и зали, помощ за персоналния тоалет на лежащо заболели, хранене, пране на облекла и спално долни дрехи, изкърпване, гладене, бръснаро-фризьорски услуги, обезпечаване на подпомагане за приемане на здравни грижи и административни услуги, образуване на културни мероприятия, подпомагане за образуване на свободното време, поощряване на самодейни изяви, радиопредавания по локалната уредба, достъп до телефон и интернет, самостоятелно лъчение на видеокасети и DVD дискове от фамилни тържества на близки на потребителите, лечебни и рехабилитационни действия. Има обезпечено 24-часово здравно обслужване. За старите хора се грижи умел и дипломиран личен състав: в това число шеф, обществени служащи, психолог, трудотерапевт, доктор, медицински сестри и фелдшер, рехабилитатор и спомагателен личен състав. Живущите излизат на кафе в близко заведение и разходки в двора. Организират се шампионати по дартс, шах и табла. Деца от Дойче шуле идват при старите хора да се учат да плетат и шият. Създаден е певчески клуб и се изявяват поети и писатели.
Живеещите в дома имат право на 90-дневен домакински отпуск, през който не заплащат месечна такса. Същите могат да подават тъжби пред доставчика на обществената услуга или пред кмета на общината.
В класацията е на челно място по естествени условия за живот и посещаемост на консуматори.
Домът за остарели хора „ Св. Никола “ град Русе се намира в лесопарк " Липник " и е ситуиран в региона на село Николово, на 10 км източно от Русе. Той е открит на 1 август 2015 година Намира се в просторен горски масив от липови дървета с повърхност от към 20 000 декара. Смятан е за най-големия лесопарк в България.

Домът предлага на потребителите отлични жилищни условия. Това включва: 24-часово здравно наблюдаване и грижи от лекари и сестри, санитарно и болногледаческо обгрижване, хигиенно-битово обслужване и хранене, съобразено с персоналните желания. Помощ оказват, психолог, обществен служащ и кинезитерапевт. Домът има 12 независими и двойни стаи, в които могат да се одобряват до 25 души. За разлика от останалите сходни места за настаняване, тук разпоредбите се дефинират от самите живущи. Желаещите са единици, тъй като би трябвало да заплащат 1200 лв. на месец. Това е цената, с цел да станат част от живеещите в първокласния старешки дом в някогашната резиденция на Тодор Живков. Живущите избират дружно личния състав, който да работи в дома, дефинират графика с действия, гласоподават и възнамеряват екскурзии, спорт, визити на изложения и театри. Организират шампионати по шах, табла и други Тематични музикални вечери разнообразяват празниците им.
В спонтанната ранглиста домът се води по-луксозен, само че е мъчно наличен във финансово отношение и по тази причина заема последно място по посещаване.
Дом за остарели хора в село Бистренци, община Бяла предлага денонощни и ежедневни, самостоятелни и медицински грижи. Неговият потенциал е 35 места. Помещава се на улица „ Любен. Каравелов “ №9. Домът подсигурява: сигурност; доверие и позната среда; непосредственост с обичаните хора; лична грижа и внимание; уют и психически комфорт; качествена храна; всевъзможни улеснения и непорочност. Има поделение мъчно подвижнии лежащо заболели.
В камерната ранглиста заема последно място, заради отдалечеността си от огромни обитаеми места. Иначе изискванията и цените са близки до дома в Русе.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР