На територията на бившия завод Химко във Враца се съхраняват

...
На територията на бившия завод Химко във Враца се съхраняват
Коментари Харесай

110 т серовъглерод заплашват жителите на Враца

На територията на някогашния цех " Химко " във Враца се съхраняват 110 тона серовъглерод. Химичното вещество е ситуирано в резервоари, потопени във водни басейни. Вместо да бъде погубен се съхранява от години. Всяка година би трябвало да се прави профилактика на резервоарите. Повече от 15 години това не се случва.
Инспектори от Регионалната ревизия по околна среда алармират (РИОСВ), че се усеща аромат на серовъглерод, което значи, че някои от резервоарите са спукани. За да им бъде направена инспекция обаче, те би трябвало да бъдат извадени от водните басейни. А това е извънредно рисково. При взаимоотношение на серовъглерода и въздуха може да се получи детонация, която да засегне цяла Враца.
" Има действителна заплаха за града. При едно земетресение може да се спука резервоара и серовъглерода да отиде в подпочвените води, да стане екокатастрофа. Ако се възпламени, ще има обгазяване. А хората, които са наблизко –като надзирател, те ще загинат ", за това сигнализира Георги Караиванов от РИОСВ-Враца.
Няколко пъти дружно с сътрудниците си той създава наставления, които компанията би трябвало да извърши в най-кратки периоди, с цел да обезопаси мястото. Това не се случва.
Фирмата, която стопанисва серовъглерода е " Камибо " ООД. Според Търговския указател тя е благосъстоятелност на депутата Станислав Попов (ГЕРБ) от 2016 година Когато купува компанията, тя е владеене на българско физическо лице и офшорна компания.
За bTV Попов изясни, че не е осведомен в елементи с активността на компанията и даде обещание повече детайлности в спомагателен диалог. От този миг депутатът спря да дава отговор на позвъняванията.
Официалното седалище на компанията се намира в София – в кв. " Надежда ". Оказва се, че там живее младо семейство, което няма нищо общо с " Камибо ".
" Няма тук такава компания. Апартаментът го притежаваме от 2011 година и от този момент доста пъти са търсили притежателите на тази компания – полиция, арбитър реализатор. Получаваме разнообразни писма за всякакви задължения, просрочени заплащания, само че всевъзможни опити да отрегистрирам тази компания от този адрес са несполучливи ", споделя собственичката на жилището.
Хората във Враца не знаят, че към момента има серовъглерод в завода. Кметът на града Калин Каменов държи рисковото вещество да бъде отстранено допустимо най-скоро.
" Този серовъглерод не би трябвало да бъде в града. Той е доста покрай обитаемото място, което персонално за мен е притеснително. Химическият цех там не работи и няма нужда от потреблението на това химично вещество. Не виждам каква работа има тук ", разяснява Каменов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР