На теория вирусите като Covid-19 би трябвало да инфектират хората

...
На теория вирусите като Covid-19 би трябвало да инфектират хората
Коментари Харесай

Бедни срещу богати: Провал на Запада в помощите за Covid-19?

На доктрина вирусите като Covid-19 би трябвало да инфектират хората без значение от обществения статус. На процедура обаче пандемията разтвори още повече ножицата сред бедните и богатите. За пандемията на две скорости разказват Робърт Йейтс – изпълнителен шеф на Центъра по повсеместен достъп до опазване на здравето и шеф на програмата за международно опазване на здравето на английския Кралски институт за интернационалните връзки " Чатъм хаус ”, който също така е и някогашен старши икономист по опазване на здравето в Световната здравна организация и Ана Ръчман – доцент по юридически науки в центъра за здравно и интернационално право в университета " Сейнт Луис ” в американския щат Мисури и експерт по интелектуална благосъстоятелност.

Докато в Съединените щати някои от имунизираните вземат участие в томболи и печелят награди от по 1 милион $, а в Германия от тази седмица стартира имунизирането на подрастващи, получилите доза против Covid-19 в Африка и Индия са едноцифрени проценти. Нередно и неетично е да се имунизират деца в Съединени американски щати и Европа, вместо здравни служащи в Африка, Югоизточна Азия и Латинска Америка, счита Робърт Йейтс:

" И мисля, че това ще се отрази на равнището на доверие и съдействие сред обособените страни. По време на срещата на Г-7 този уикенд във Англия ще се насочат мощни послания за имунизирането по света и това да не забравяме никого. Има упования страните да си сътрудничат по въпроси като климатичните промени, само че във времена на най-голямата рецесия се видя, че богатите " прередихме опашката ” и натрупахме по-голямото количество ваксини. ”

Ако множеството средства отиват за ваксини и здравно съоръжение безспорно въпросът с изменението на климата ще остане на назад във времето. За оправянето с тези международни проблеми – пандемията от ковид и измененията в климата, са нужни пари. Как на страните с ниски приходи може да бъде помогнато, с цел да възстановят икономическите си вероятности?

" Мисля, че можем да се оправим с тези две големи екзистенциални рецесии, заплашващи съществуването ни. Световният валутен фонд е пресметнал, че са ни нужни към 50 милиарда $, с цел да се обезпечат ваксини за 40 % от популацията на всички страни до края на тази година и за минимум 60 на 100 до юли 2022 година Богатите страни от Г-7 би трябвало да обезпечат към две трети от тях, или 30 милиарда $. Това е една капка в океана спрямо към този момент изхарченото за Covid-19. Този проект пресмята, че по този начин международната стопанска система ще спести 9 трилиона $. Лесно бихме намерили нужните пари за битката с Covid-19 и климатичните промени. За тези неща се изисква политическа ангажираност и държавно финансиране. Ако политиците имат волята, можем да го създадем. ”

Повечето от средствата ще бъдат разпределени чрез  и световната стратегия за достъп до ваксини COVAX, добавя Робърт Йейтс. Те няма да отидат единствено за ваксини, а за разработването на нови проби и лекарства, както и за подсилване на здравните системи в небогати страни:

" По този метод парите ще бъдат разпределени ефикасно и заслужено по целия свят. И е доста по-добре да го създадем по този метод, вместо страните сами да вземат решение дали да дарят ваксини, тъй като по този начин се рискува някои страни да натрупат прекомерно доста или неправилните за тяхната заболеваемост. А страни, които не са стратегически значими, да останат на назад във времето. ”

ой е най-хубавият метод за решаването на казуса с неравноправието при достъпа до ваксини против Covid-19?

" Имаше ясни послания от МВФ, Световната банка, СЗО, Световната комерсиална организация, международни и религиозни водачи. На процедура те споделят едно и също – би трябвало да се случат три неща. Първото е богатите страни, с остатък от ваксини, неотложно да стартират да ги разпределят чрез COVAX. Необходимо е към 1 милиард ваксини да бъдат " освободени ” от богатите страни по този метод. Второто е финансирането и набирането на 50-те милиарда $, които загатнах. Третото нещо е да се ускори споделянето на технологии, с цел да могат да се създават на повече места ваксини, медикаменти и проби, тъй като в този момент произвеждането на ваксини е мощно съсредоточено – в Европа, Съединени американски щати, Индия и Китай. За да се случи това ще е належащо отпадане на патентите, както и вложение в нови фабрики, образование на хора и обезпечаването на първични материали. СЗО въвежда , които да сплоти ноу-хау и рецептите, по които фирмите да могат да създават ваксини. ”

И рекомендациите на доцента по юридически науки от университета " Сейнт Луис ” в американския щат Мисури Ана Ръчман:

" Мисля, че би трябвало да има предел за количеството ваксини, които всяка страна може да закупи съразмерно на популацията си. От юридическата страна на въпроса е нужно поемането на ангажимент от всички страни за шерването на ваксини, въпреки и с ограничавания. В противоположен случай още веднъж ще следим имунизационен шовинизъм и при идната пандемия. Някои предложиха изработването на Пандемично съглашение и съгласно мен това ще е добър метод богатите страни да се обвържат с по-малкото трупане на ваксини и повече шерване идващия път. ”

Приходите или опазването на живота на хората са приоритет за производителите на медикаменти и какви ще са последствията от така наречен патентна война за имунизациите против Covid-19?

" Този път фармацевтичните компании ще имат положителни облаги, което не става постоянно при имунизациите, тъй като нормално при тях мъчно се регистрират изгоди в парично изражение. Но това следим в този момент при този най-вече движен от пазара развой при създаването им. Много от патентите за имунизациите против Covid-19 към момента не са предоставени или издадени и това в допълнение усложнява обстановката. Не мисля, че патентната война, която се развихри, ще завърши дружно с пандемията. Тя ще оказва въздействие и в годините по-късно. Според интернационалния закон е невероятно да се отстранен патентите върху имунизациите, в случай че не се реализира единодушие сред всички страни, което е доста малко евентуално. Така че за в бъдеще освен да се подтиква вътрешното произвеждане на ваксини, което е нещо, което страните с ниски приходи съгласно мен несъмнено би трябвало да създадат, съществува и задължителното лицензиране например. Използвайки го бедните страни ще могат да изследват технологиите за производството на ваксини. Това е бодлив път, тъй като е доста мъчно да се сътвори препарат без съдействие с носителя на патента. Но все пак е нещо, което тези страни би трябвало да прегледат. ”

Мнението на Робърт Йейтс от кралския институт за интернационалните връзки " Чатъм хаус ” по отношение на целите на фармацевтичните компании, произвеждащи ваксини против Covid-19:

" Те са разнообразни и това не е изненадващо. Някои компании навлязоха с концепцията за растеж на печалбите – те постановат високи цени и търсят благоприятни условия за спомагателното им увеличение. Други компании обаче поставиха повече старания да споделят технологиите си и да не поставят надценка. Много добър образец за това е  " АстраЗенека ”, която си сътрудничи с институти и промишлеността и създава ваксини по себестойност. Това е добър модел, само че казусът е, че нямаме задоволително такива. ”

Според Робърт Йейтс поуките от пандемията са чудесно систематизирани от . На национално равнище някои от препоръките са:

" Инвестиране в системите за публично опазване на здравето, системи за наблюдаване, в универсални здравни системи и тяхното реформиране. Повече пари да се отделят за опазване на здравето, само че те да отиват в ограничения за предотвратяването на заболявания и пандемии, за първоначални грижи, вместо за огромни, скъпи лечебни заведения. Друго значимо нещо е компетентното политическо управление. Немалко страни реагираха постепенно и в тях политиците не се вслушаха в апелите на здравните специалисти. Сред тях са Съединени американски щати, Бразилия и Англия в началните стадии на пандемията. ”

Автор: Силвия Петрова



 

 

 

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР