На тази дата се връщаме точно 98 години назад, за

...
На тази дата се връщаме точно 98 години назад, за
Коментари Харесай

Истории зад датата: На 9 юни с военен преврат е свалено правителството на Стамболийски

На тази дата се връщаме тъкмо 98 години обратно, с цел да си напомним едно от най-драматичните събития в политическата история на страната ни.

В нощта против 9 юни 1923 година посредством държавен прелом е свалено държавното управление на Български земеделски народен съюз с министър-председател Александър Стамболийски. Той е осъществен от армейски елементи под управлението на Военния съюз.

Превратът стартира в 3 сутринта в София, електричеството изгасва за 4 минути – като това е уговореният сигнал за началото на преврата. Половин час по-късно дейностите се разгръщат и в провинцията.

Правителството е свалено, а властта завладяна. На нейно място е образуван нов кабинет, отпред на който застава един от създателите на Народния сговор – проф. Александър Цанков. То включва представители на всички опозиционни партии без комунистите.

Още на обяд на същия ден Цар Борис III го утвърждава.

Новата власт провежда отвличания, изтезания и многочислени убийства. Едно от тези убийства е на самия Стамболийски.

Този плевел интервал за страната ни приключва с навлизането на руски войски през септември 1944 в България и определяне на социализъм от руски вид през 1947.

Историята постоянно дава мотив и за позор, само че и за горделивост. На тази дата в много по-близката 2006 година стартира международното състезание по футбол в Германия. То се организира за повторно в страната, а огромният победител е Италия, която за четвърти път в историята се застава отпред на футболния свят.

По време на шампионата са маркирани 147 гола или приблизително по 2,3 гола на мач. За най-хубав състезател е провъзгласен Зинедин Зидан, а най-хубав вратар Джанлуиджи Буфон. Единственият тим, който не съумява да вкара нито един гол по време на всичките си мачове е Тринидад и Тобаго.

Преди италианците да вдигнат купата обаче светът вижда един от най-паметните моменти, който мъчно можем да разтълкуваме еднопосочно. При еднакъв резултат мачът сред „ Петлите “ и „ Скуадра адзура “ върви към продължения, напрежението си споделя си думата - Зидан понася гнусни обиди от италианския бранител Марко Матераци.

Нервите на французина не устоят и Зизу нанася тежък удар с глава в гърдите на снажния защитник.

Нападателят е изпъден, а „ петлите “ губят с 3:5 при дузпите. Финалът с изключение на с главата на Зидан ще се запомни и като последният мач на техничният виртуоз националната фланелка.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР