На тази дата през 1894 г. Пиер дьо Кубертен основава

...
На тази дата през 1894 г. Пиер дьо Кубертен основава
Коментари Харесай

Денят 23 юни в световната история

На тази дата през 1894 година Пиер дьо Кубертен основава Международния олимпийски комитет. През 1968 година при всеобщи сбивания на футболен стадион в Буенос Айрес умират 74 души, а 150 са ранени. През 1961 година е подписан интернационалният контракт за Антарктида, съгласно който цялата територия на ледения континент е оповестена за свободна за проучвания на всяка страна, желаеща да построи там своя база. През 1860 година са основани са американските секрети служби за защита на президента и битка с закононарушения от особена заплаха за Съединени американски щати. На 23 юни са родени: Дон Айзъл - американски астронавт, майор от ВВС; Жозефина Боарне – френска императрица и жена на Наполеон Бонапарт. На тази дата умират: Вилхелм Едуард Вебер – немски физик, работил в региона на електричеството и магнетизма; Борис Виан - френски публицист, драматург, създател.

2014 година
Съдът в Кайро осъжда на седем години затвор трима публицисти от „ Ал-Джазира “ по обвинявания за оказване на помощ на „ Мюсюлманско приятелство “.

2013 година
Провеждат се парламентарни избори в Албания, които печели Демократическата партия на Албания.

2013 година
Главният ашкенази равин на Израел Йона Мецгер непринудено приключва пълномощията си по отношение на следствие обвързвано със подозрение за рушвети, пране на пари и заграбване на пожертвания на стотици хиляди шекели. Задържани са трима негови помощници.

2012 година
Бразилия, Аржентина и Уругвай отзовават посланиците си от Парагвай по отношение на импийчмънта на президента на страната Фернандо Луго. В тази връзка Бразилия ревизира партньорството си с Меркосур (южноамериканския общ пазар) и Унасур (Съюза на южноамериканските нации).

2011 година
Директорът на Централната банка на Италия Марио Драги е назначен за ръководител на Европейската централна банка по решение на водачите на Европейски Съюз.

2000 година
В дните сред 20 и 23 юни се състои Конференция, отдадена на Пакта за сигурност за Югоизточна Европа. Отчетено е, че средствата идват късно и са незадоволителни. Финансиране от Европейски Съюз получава планът за създаване на втори мост над р. Дунав при Видин-Калафат.

1993 година
Парламентът приема декларация за невмешателство във военните дейности в Босна и Херцеговина. На 15 октомври 1991 година е подписана декларацията за независимостта на Босна и Херцеговина. Това слага началото на революция сред сърби, хървати и мюсюлмани. През 1992 година войски на Организация на обединените нации навлизат в страната. Три години по- късно, през 1995 година, е подписано Дейтънското съглашение, с което публично се слага завършек на четиригодишната революция в Босна и Херцеговина. Според него Босна и Херцеговина се разделя на две елементи (ентитети) - Федерация Босна и Херцеговина и Република Сръбска. Във федерацията влизат териториите, обитаеми най-вече с бошняци (босненски мюсюлмани) и хървати, а републиката е обитаема най-вече с босненски сърби.

1977 година
Във Варшава завършва 31-та сесия на Съвет за икономическа взаимопомощ, която утвърждава стратегия за съгласуваност на народностопанските проекти на страните от организацията за 1981-1985 година Съветът за икономическа взаимопомощ е междуправителствена организация за икономическо и научно-техническо съдействие. Основана е през 1949 година от България, Полша, Румъния, Съюз на съветските социалистически републики, Унгария и Чехословакия. По-късно се причисляват Албания (до 1961 г.), Германска демократична република, Монголската национална република, Куба, Виетнам. Съществува до 1991 година

1968 година
При всеобщи сбивания на футболен стадион в Буенос Айрес умират 74 души, а 150 са ранени.

1961 година
Подписан е интернационалният контракт за Антарктида, съгласно който цялата територия на ледения континент е оповестена за свободна за проучвания на всяка страна, желаеща да построи там своя база.

1948 година
Във Варшава стартира първата взаимна конференция на министрите на външните работи на Съюз на съветските социалистически републики, Албания, България, Чехословакия, Полша, Югославия, Румъния и Унгария. Конференцията е в отговор на извършената преди този момент Лондонска конференция на Съединени американски щати, Англия и Франция по немския въпрос. Приема се взаимна декларация с претенции за демилитаризиране на Германия, подписване на кротичък контракт с нея и основаване на демократично общогерманско държавно управление.

1934 година
Италия анексира Албания.

1902 година
Германия, Австро-Унгария и Италия - Тройния съюз с още 12 години. В този тип през 1914 година той стартира Първата международна война.

1894 година
Пиер дьо Кубертен основава Международния олимпийски комитет. „ В олимпийските игри е доста значимо, че участваш ”, споделя в словото си Пиер дьо Кубертен на конгреса в Париж на 23 юни 1894 година На форума, призован от френските лекоатлетически сдружения, баронът прокарва концепцията, че спортът има образователен темперамент и е средство за реализиране на мир. Тогава представители от над 30 страни вземат решение да възстановят античните игри, които са на всеки 4 години. Те учредяват и Международния олимпийски комитет (МОК) с управителен орган от 12 души. За президент е определен Деметриос Викелас. Първоначално седалището на МОК е преносимо, само че след експлоадирането на Първата международна война Кубертен го мести за непрекъснато в Лозана и от 1915 година градът става олимпийска столица. До през днешния ден МОК е сменил 8 президенти, а сега членове на организацията са 203 страни - 53 от Африка, 42 от Америка, 44 от Азия, 48 от Европа и 16 от Океания.

1882 година
Назначен е длъжностен кабинет от съветски генерали и консерватори отпред с съветския ген. Леонид Соболев. Леонид Николаевич Соболев е съветски боен деятел, историк, географ, военачалник от пехотата. Роден е през 1844 година Завършва Николаевската академия на Генералния щаб в Санкт Петербург. По време на Руско-турската освободителна война 1877–1878 година служи в щаба на Дунавската войска. След Освобождението остава в България и завежда Канцеларията за гражданско ръководство на освободените зад Дунава земи, ръководена от Вл. А. Черкаски. След приключване периода на Временното съветско ръководство напуща България. По време на режима на пълномощията 1881–1883 година още веднъж идва в България по гледище на княз Александър I Батенберг. От 23 юни 1882 година до 7 септември 1883 година е министър-председател, по едно и също време с това до 4 април е и министър на вътрешните работи. Влиза в спор с княза и консерваторите и стартира да търси доближаване с " непримиримите либерали " на П. Каравелов. Княз Александър I Батенберг отстранява от власт съветските генерали благодарение на " умерените либерали " на Др. Цанков. Соболев издава " Към най-новата история на България ". Леонид Соболев умира на 30 септември 1913 година

1860 година
Създадени са американските секрети служби за защита на президента и битка с закононарушения от особена заплаха за Съединени американски щати.

1611 година
Английският мореплавател Хенри Хъдсън, прочут с опитите си да откри път от Европа до Азия през Северния ледовит океан, е зарязан в Хъдсъновия залив от метежници, вдигнали протест на кораба „ Дискавъри ”.

На тази дата са родени:

1930 година
Роден е Дон Айзъл - американски астронавт, майор от Военновъздушни сили. Възпитаник на Военноморската академия на Съединени американски щати (1952 г.) и Школата за подготовка на астронавти в базата " Едуардс " (Калифорния). Получава магистърска степен по космонавтика в Технологичния институт на Военновъздушни сили в авиационната база " Райт Патерсън " (Охайо). Работи като авиатор изпитател на специфични типове бойни машини в авиационната база " Къртланд " (Ню Мексико). От 1963 година е в групата на астронавтите към НАСА. От 11 до 22 октомври 1968 година дружно с У. Кънингам и У. Шира лети в Космоса като член на екипажа на галактическия транспортен съд " Аполо-7 ". Има 163 обиколки към Земята за 10 денонощия, 20 ч и 9 мин.

1929 година
Роден е Клод Горета - швейцарски режисьор. Работи в малкия екран и театъра. В киното дебютира през 1970 година - " Безумецът ". Филмите му са директно свързани със стила и проблематиката на новото швейцарско кино, което преглежда нравствените проблеми в социалнокритичен проект - " Поканата " (1973 г.), " Плетачката на дантели " (1977 г.), " Последните години на Жан-Жак Русо " (тв, 1979 г.), " Провинциалистката " (1980 г.), " Смъртта на Мерио Ричи " (1983 г.), " Гийом Т - Донесението на служителя на реда " (1992 г.), " Последната ария " (1995 г.), " Тереза и Леон " (2001 г.).

1927 година
Роден е Боб Фос – американски сценичен и кино хореограф и режисьор. Рожденното му име е Робърт Луис Фос. Роден е в Чикаго. Син на артист на водевили. Първата му публична хореографска режисура е на Бродуей през 1954 година

1907 година
Роден е сър Джеймс Едуард Мийд - английски икономист. Учи в университетите в Кеймбридж и Оксфорд. Преподавател е по стопанска система в Хертфорд колидж, Оксфорд, в интервала 1930-1938 година, където с присъединяване си в Кеймбриджкия кръг способства за появяването на макроикономиката на Кейнс. По-нататъшната му кариера е обвързвана с Обществото на народите (1940 - 1947 г.), след което е професор по търговия в “Ландън скул ъф економикс ” от 1947 година до 1957 година и в Кеймбридж като професор по политическа спестовност от 1957 г.до 1967 година Почетен член е на Белгийското кралско сдружение по политическа спестовност, Американската икономическа асоциация и Американската асоциация за развиване на науката. Заедно с Олин получава Нобелова премия за стопанска система през 1977 година за трудовете си по интернационална търговия. В многочислените си разработки визира теорията за капитала, разпределението на благосъстоянието и политиката на приходите. От 1978 година управлява така наречен Комисия на Мийд по структурата и промяната в директното данъчно облагане.

1889 година
Родена е Анна Андреевна Ахматова - съветска поетеса. Учи в Киев и в Юридическия факултет на Киевския университет. От 1910 година живее най-вече в Санкт Петербург. Първата й стихосбирка " Вечер " излиза през 1912 година След нея - " Броеници " (1914 г.) и други След Октомврийската гражданска война (1917 г.) настъпват сложни времена за поетесата. През 1921 година органите за сигурност разстрелват без съд и присъда брачна половинка й (известния съветски стихотворец Николай Гумильов). През 20-те и 30-те години е преследвана от болшевишката власт. Синът й Л. Н. Гумильов прекарва дълго време в концлагер. През тези години се уголемява политическият диапазон на Ахматова, в стиховете й се ускоряват интимните тематики за родината, за призванието на поета. През Втората международна война написа патриотични стихове ( " Клетва ", " Мъжество " ). Поезията на Ахматова се характеризира с класическа елементарност и явен жанр, уточненост, висок лиризъм и благозвучност. Превежда стихове от източно- и западноевропейски. поети. Книгите й са преведени на доста езици. Умира на 5 март 1966 година в Домодедово, край Москва.

1763 година
Родена е Жозефина Боарне – френска императрица (1804-1809) и жена на Наполеон Бонапарт.
Родена е на остров Мартиника, където е служил нейния татко.
След гибелта на първия си брачен партньор виконт Александър Боарне, Жозефина се омъжва за безизвестния тогава военачалник Бонапарт. Отначало равнодушна към него, Жозефина в следствие се привързва от ден на ден и повече към Наполеон, макар неговите чести изневери, които и предизвикват значително премеждия.
През 1807 година Наполеон към този момент и предлага бракоразвод, който тя с отвращение приема.
След състоялия се на 16 декември 1809 година година бракоразвод, запазвайки купата императрица Жозефина се заселва в замъка Малмезон и стартира да се занимава с градинарство. Все по този начин привързана към Наполеон, следила живота му от близко посредством писмата, които си пишели.
Разболява се от пневмония и умира на 29 май 1814.

На тази дата умират:

1996 година
Умира гръцкият политик Андреас Папандреу (1919 - 1996). Роден е през 1919 година, наследник на Георгиос Папандреу. Основател и ръководител на Общогръцкото социалистическо придвижване (ПАСОК). Министър е на защитата на Гърция от 1981 година, министър-председател (1981 - 1989 година, 1994 - 1996 г.).

1959 година
Умира Борис Виан - френски публицист, драматург, създател. Той е публицист от следвоенното потомство. Твори в първите 15 години след Втората международна война, когато обществото изживява последните заблуди, наследени от ХIХ в. - вярата в универсалните научни модели, убедеността в световната цивилизаторска задача на Запада, вярата в технологическия напредък, който автоматически води до обществено и нравствено рационализиране.

1946 година
Умира Уилям Съри Харт - американски артист и режисьор. Той е роден на 6 декември 1870 година Дебютира в киното през 1914 година с кино лентата “Беглецът ”. Участва най-вече в уестърни, множеството от които слага самичък. Снима се до 1925 година Филмография: “Сделката ”, “Шерифът ”, “Мълчаливият човек ”, “Човекът и пустинята ”.

1905 година
Умира Полихроний Агапиевич Сирку - съветски историк на славянска. литература, лингвист. Роден е на 30 юли 1855 година Завършва Духовна семинария в Кишинев и славянска лингвистика в Петербургския университет (1878 г.). От 1883 г.е доцент в Петербургския университет. Чете лекции по румънски език и литература, по старобългарски език и по история на съветския език. Извършва няколко научни пътешествия в България, Сърбия, Черна гора и събира доста документи и литературни монументи (1887 година, 1893-1894 г.). Член е на научни сдружения. Научните ползи на Сирку са ориентирани към българската история, просвета и книжнина и са отдадени на духовния и културен живот през ХIV-ХVII в.: “Към историята на редактирането на книгите в България в ХIV век ” (дв. т., 1890-1899 г.), “Очерци по история на литературните връзки сред българи и сърби през ХIV-ХVII век ” (1901 г.), “Монах Григорий. Житие на преподобния Ромил ” (1900 г.). Ръкописната сбирка на Сирку се съхранява в Санкт-Петербургската обществена библиотека.

1891 година
Умира Вилхелм Едуард Вебер – немски физик, работил в региона на електричеството и магнетизма. Той е роден на 24 октомври 1804 година във Витенберг. Професор е в университетите в Хале, Гьотинген и Лайпциг. Разработва безспорната система на електричните и магнитните единици. Теоретично потвърждава закона за взаимоотношение на движещи се заряди. Един от създателите е на хипотезата за прекъсваемост на електрическия заряд и електрическия градеж на веществото. На неговото име е наречена единицата за магнитен поток.

1852 година
Умира Карл Павлович Брюлов - съветски художник. Той е роден на 23 декември 1799 година в С. Петербург. В интервала 1823-1835 година работи в Италия, професор е в Петербургската художествената академия (1836 г.). Произведенията му се считат за едни от най-големите достижения на съветския реален портрет. Сред по–известните му картини са: " Последният ден на Помпей " (1830-1833 година, Руския музей), " Обсадата на Псков " (1839-1943 година, Третяковска галерия), " Автопортрет " (1848 година, в сбирките на М. Ланчи, от 1851 година в Третяковската галерия) и други

1795 година
Умира Алексей Петрович Антрепов - съветски живописец. Роден е на 25 март 1716 година Учи в Петербург (от 1732 г.) при А. М. Матвеев, а от 1739 година - при И. Я. Вишняков. Участва в декоративното изписване на дворци в Петербург (1744-1750 г.) и покрайнините му, в Москва и на Андреевския събор в Киев (1752-1755 г.). Антрепов е един от първите съветски портретисти. Сред най-известните му портрети са: " Портрет на А. М. Измайлова " (1759 г.), " Атаманът Ф. И. Красношчок " (1761 г.), " Петър III " (1762 г.), " Портрет на А. В. Бутурлин " (1763 г.) и други

За правенето на историческата информация на Агенция “Фокус ” са употребявани следните източници:

Енциклопедия “България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика ” (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse ”;

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес ”, 2002 г.;

Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас ”, 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива ”, 1999 г.;

Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times ”;

Исторически бюлетин – на “The History Channel ”;

Исторически бюлетин – на “World of Quotes ”;

Исторически списък на Агенция “Фокус ” - отдел “Архив и бази данни ” и други.;
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР