На тази дата преди осем десетилетия Съветският съюз и нацистка

...
На тази дата преди осем десетилетия Съветският съюз и нацистка
Коментари Харесай

Съветско-нацисткият пакт от 1939 г. - необходимо зло или опортюнизъм?

На тази дата преди осем десетилетия Съветският съюз и нацистка Германия подписват контракт за ненападение и след това завземат елементи от Източна Европа при започване на Втората международна война. Пактът " Молотов - Рибентроп ", назван по имената на руския и немския външен министър, подписали го на 23 август 1939 година в Москва, включва скришен протокол, който дефинира границите в Източна Европа.

Това историческо събитие в този момент рядко се разяснява в Русия, само че успеха на съдружниците и изключително тази на Съветите над нацистка Германия, поставила завършек на войната в Европа, остава най-почитаният източник на национална горделивост.

Зад тази въздържаност е нежеланието на президента Владимир Путин Западът да дефинира Съветския съюз като зложелател през войната, споделя съветският историк Иван Курила, професор в Европейския университет в Санкт Петербург. " Путин не желае Втората международна война да бъде интерпретирана вместо като борба на съдружниците против безспорното зло, в която Съветският съюз е на вярната страна, като " борба сред два авторитаризма ", в която нацистка Германия и Съветският съюз са еднообразно зло ", споделя пред ДПА Курила.

Русия се придържа към руската позиция, че пактът е бил належащо зло и опит за попречване на нацистка атака против Съюз на съветските социалистически републики, която все пак се случва две години след подписването.

Преди пакта Съветският съюз е положил " големи старания да сътвори антинацистки блок в Европа. Всички тези опити се провалиха ", сподели Путин преди три години, застанал до немския канцлер Ангела Меркел на възпоменателна гала за края на войната. " Когато Съветският съюз осъзнава, че е останал самичък против хитлеристка Германия, той подхваща дейности в опит да избегне директен конфликт и това довежда до подписването на пакта " Молотов - Рибентроп ", сподели Путин пред кореспонденти.

Сталин е употребявал пакта като опция да анексира територии, които преди комунистическата гражданска война през 1917 година са принадлежали на Руската империя, споделя историкът Курила. След пакта, до момента в който нацистка Германия навлиза в Западна Полша в края на 30-те години, Съветският съюз окупира балтийските територии и Източна Полша. След края на войната Германия губи тези добити владения, само че Съветският съюз като победител резервира контрола си върху това, което става комунистически източен блок.

" Днес германците възприемат пакта " Молотов - Рибентроп " като апотеоз на политическия опортюнизъм ", споделя специалистът по Източна Европа Теохарис Григориадис от Свободния университет в Берлин. Пактът е целял " да остави Съветския съюз безпристрастен, до момента в който нацистка Германия е възнамерявала да нападна страни от Западна и Централна Европа ", споделя той.

" От позиция на Съветския съюз, продължава Григориадис, пактът е бил предопределен за анексия на територии в Полша и Балтика. Това е повода след Втората международна война Съветският съюз да не се откаже от териториалните придобивки на пакта, до момента в който победената Германия ги отстъпва. "

Преди сключването на пакта Сталин може би е подозирал, че Хитлер ще нападне Съветския съюз, приема съветският историк Алксандър Латишев. По думите му Сталин " е вярвал, че краткотрайни отстъпки пред германците биха дали скъпо време на Съветския съюз да укрепи защитата си ".

Сталин е видял по какъв начин западните сили " предават Чехословакия през 1938 година, което разрешава на Хитлер да усили своите запаси и мощта си за по-нататъшна агресия ", споделя Латишев. Може би Сталин е оправдавал руските териториални придобивки като отбрана против нацистко нахлуване на изток, споделя Латишев. По думите му " вероятно Сталин е мислел, че окупираните територии основават нещо като буфер сред Съветския съюз и Райха ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР