На тази дата Българската православна църква почита паметта на Св.

...
На тази дата Българската православна църква почита паметта на Св.
Коментари Харесай

Прекрасни имена черпят днес! Почитаме света мъченица, разпната на кръст като Христос

На тази дата Българската православна черква уважава паметта на Св. мъченица Юлия девственица. Легендата споделя, че Юлия е родена в Картаген и произлиза от знатно и християнско семейство. Но, когато персийците покорили града, те отвлекли доста хора. Юлия, макар че по това време била невръстна също попаднала сред пленниците. Купил я търговец от Сирия и той дълго време се опитвал да я откаже от вярата й, само че Юлия не се отрекла от Христос.
Смъртта й настъпила, когато придружавайки господаря си, св. Юлия попада на остров Корсика по време на езически празненства. Девойката изрично отказала да взе участие в техните ритуали, по тази причина била подложена на унижения и жестокости - мъчителите й решили да я погубят, по този начин както юдеите били разпънали Христа, по тази причина създали кръст и на него разпнали мъченицата. На кръста Юлия предала Богу душата си. Това станало през ІV век.
От друга страна Юлия е женски вид на латинското име Юлий, което значи къдрокоса, с буйна къдрава коса.
16 юли се свързва и с името на император Гай Юлий Цезар. Латинското наименование „ юлиус " дефинира и месеца като отдаден на Юлий Цезар (101-44 година прочие Хр.). Днес честват и съимениците на императора.
На 16 юли имен ден честват всички с имена Юлия, Юлиян, Юлияна.

Според националните вярвания през днешния ден е вторият ден от така наречен Горещници.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР