На тази дата - 9 май 1945 година, се слага

...
На тази дата - 9 май 1945 година, се слага
Коментари Харесай

Девети май – край на фашисткия терор

На тази дата - 9 май 1945 година, се поставя края на най-голямата покруса в историята на нашата планета и човечеството - Втората международна война.

Човечеството с облекчение си отдъхва от ужасите на кървавата шестгодишна месомелачка, задвижена от нацистите и техните фашистки съдружници. С облекчение си отдъхва от експанзията, от терора, от злокобния фантом на бесилките и крематориумите на Освиенцим, Дахау, Бухенвалд и Матхаузен.

Заслугата за успеха е на международната народна власт, на антифашизма и антихитлеризма. Над всички обаче се извисява съветския народ с неговите въоръжени сили, който като един се подвига, с цел да отбрани Русия, своето велико Отечество.

Подготовката и разпалването на Втората международна война от най-реакционните и нападателни кръгове на хитлерофашизма е най-тежкото закононарушение против човечеството, тъй като са най-опустошителни. Последователно в орбитата на войната са въвлечени 61 страни с повече от 1,7 милиарда население, съставляващо 80 % от хората на земята. Военните дейности се водят в Европа, Азия, Африка и акваторията на Световния океан. Всичко това е резултат от кроежите на хитлеровата върхушка „ за нов международен ред... " и „...за витално пространство и място под слънцето за Германия... ".

На Девети май 1945 година е подложен завършек на човешкото заличаване, почнало на 1 септември 1939 година.

Военните дейности доближават своята кулминационна точка при Сталинград и се трансформират първоначално към прелома на Втората международна война. Благодарение на тази грандиозна победа става допустимо да бъдат разгромени италианските войски на Ромeл и Северна Африка и отхвърлени в Средиземно море от англоамериканските сили.

След Сталинград, през лятото на 1943 година, последва борбата при Курск, с която приключва дефинитивно поврата във войната. По подигравка на ориста, Втората международна война приключва там, където е подготвяна, там, където са основани проектите за чудовищното заличаване на народите и завладяването на света.

С право 9 май е определен и признат за Ден на Победата. Победа, която коства на човечеството милиони, неизброими жертви и неизмерими премеждия.

Нашата страна, без значение от тогавашните си държавно ръководство и непоследователно присъединяване във войната, също дава своя непретенциозен принос за тази Победа.

Девети май е признат и за Ден на Европа. Живеем в ново време. Демокрацията завоюва закономерните си позиции и шества на целия континент. България се приобщава към европейските структури. По тази причина празникът на Победата и Денят на Европа, по право са и на България. На този ден сме длъжни да отдадем респект към паметта на всички починали по фронтовете на Втората международна война и жертвите на хитлерофашизма. Длъжни сме да ги славим и да дадем обет, че ще се борим за народна власт и против всеки опит за разпалване на нова война.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР