На тайно място и без публика - така за първи

...
На тайно място и без публика - така за първи
Коментари Харесай

Нестинари танцуваха на жарава на тайно място и без публика

На скрито място и без аудитория - по този начин за първи път от години в странджанското село Българи организираха античния бит нестинарство. Организаторите не желаеха да позволен скупчване на външни хора преди старта на сезона и окончателното утихване на ковид.

Танцът в огъня се извършва от незапомнени времена годишно в селото. За да видят неповторимия за Европа танц в жарава, в село Българи и тази година се стекоха неколцина чужденци и българи от разнообразни краища на страната. Те обаче бяха посрещнати от празен площад и алегорично сложени дървени трупи, които обичайно се палят по ярко. За хората остана опцията да влязат в конака, с цел да видят иконата на светиите, с която нестинарите играят.

Малко по-късно обаче обредът стартира единствено пред локални поданици, които обичайно потеглиха след шествието. Изумителният танц за първа година се организира на скрито място в горите на Странджа, където мъж и жена нестинари влязоха в жаравата под типичния акомпанимент на гайда и барабан. Те направиха същински театър и демонстрираха по какъв начин без театралничене се пази обичайния обичай.

Нестинарският танц е в листата на нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО от 2009 година.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР