На тържественото откриване на реставрирания храм „Свети Стефан“ в Истанбул

...
На тържественото откриване на реставрирания храм „Свети Стефан“ в Истанбул
Коментари Харесай

Какви са знаците в речите на Бойко Борисов и Реджеп Ердоган

На тържественото разкриване на реставрирания храм „ Свети Стефан “ в Истанбул бяха отправени политически послания и от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, и от българския министър председател Бойко Борисов.

Какви са знаците в речите на двамата водачи? Потърсихме мнението на анализаторите.

Редица специалисти у нас показват, че датата за формалното разкриване на църквата „ Свети Стефан “ не е инцидентно определена от турското държавно управление. Те подозират добре премислена дипломатическа тактика на Анкара.

Само за няколко дни турската страна прояви изключителна интензивност в контактите си с Европейския съюз .

На 5 януари президентът Ердоган посети Париж, където се срещна с президента на Франция Еманюел Макрон.

24 часа по-късно външният министър на Турция – Мевлют Чавушоглу, пътува до Германия за среща със своя сътрудник Зигмар Габриел.

Вчера, 7 януари, бе тържественото разкриване на реставрираната желязна черква и срещата сред Ердоган и премиера Бойко Борисов, сега, в който България е поела председателството на Съвета на Европейския съюз.

Защо храмът „ Свети Стефан “ не отвори порти на Стефановден, а 10 дни по-късно?, попита някогашният ни консул в Одрин – Георги Димов. Според дипломата датата не е определена инцидентно и той самият чака Ердоган да пристигна у нас по време на европредседателството.

„ Реално той се самопокани в София, с цел да пристигна за откриването „ Баня Башъ “. И ще пристигна “, разяснява Димов в предаването „ Тази заран “ по bTV.

По протокол за публична аудиенция на турския президент у нас е нужна покана от президентството, а не от Министерския съвет.

България се ангажира да реставрира джамиите в Пловдив, Разград и Шумен, където е вторият по-големина храм на Балканите от края на XVIII век.

„ След като са почнали реставрациите, се надяваме в близко време да бъде към този момент приключена реставрацията “, разяснява имамът на „ Томбул джамия “ Мустафа Мустафов.

Реджеп Ердоган се възползва от вчерашното събитие, с цел да усъвършенства влошения си имидж в Европа , проучва Мехмед Юмер, основен редактор на ObzorNews.bg.

„ Tурция не може без Европейски Съюз, всичко в последна сметка се свежда до стопанската система – счита Юмер. – Забележете, всички споделят „ разговор “, никой не приказва за отваряне на глави, за договаряния, за съответни дати “.

Според Владимир Чуков България е била в ролята на микрофон , посредством който посланията на Ердоган да стигнат до Брюксел.

„ Основното обръщение към Европейски Съюз е, че Турция не е тази страна, за която я показват. Това не е страна на диктатурата, там не се потискат правата на индивида, там всичко е наред “, разяснява Чуков.

Той показва като неточност на Бойко Борисов говореното за смисъла на турската войска . По думите му „ Да се приказва за войска в черква не е тъкмо мястото “.

В турските медии събитието е разказано като образец за етническа и религиозна приемливост.

--> Междувременно стана ясно, че Турция ще удължи изключителното състояние с още три месеца. То беше въведено след опита за прелом през юли 2016 година От тогава до момента са задържани над 50 хиляди души, а други 150 хиляди са уволнени от работа.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР