На тържествена церемония в Страсбург членовете на ЕП отбелязаха създаването

...
На тържествена церемония в Страсбург членовете на ЕП отбелязаха създаването
Коментари Харесай

ЕП на 70 години: „Гласът на гражданите и демократичните ценности“

На тържествена гала в Страсбург членовете на Екологичен потенциал означиха основаването на Общата асамблея на Европейската общественост за въглища и стомана през 1952 година, предходник на Екологичен потенциал

Председателят на Екологичен потенциал Роберта Мецола откри церемонията и акцентира, че през 70-те години от първото съвещание на Общата асамблея на Европейската общественост за въглища и стомана (ЕОВС) през 1952 година, „ Асамблеята последователно стана все по-силна “. Тя съобщи: „ Европейският парламент се трансформира в единствения директно определен, многоезичен и многопартиен транснационален парламент в света. Неговите 705 директно определени членове са израз на европейското публично мнение (…). Днес повече от всеки път този Парламент отстоява демократичния глас на жителите и демократичните европейски полезности “.

Речта ѝ беше последвана от изявления на министър-председателите на трите страни, в които се намира седалището на Парламента.

Министър-председателят на Белгия Александър де Кро съобщи, че „ днешният европейски политически план се придвижва напред основно от жители визионери, хората на Европа “, които изискват отговор от страна на Европейски Съюз на рецесии като миграцията, COVID-19 и енергетиката. Той добави, че Екологичен потенциал е „ един от най-влиятелните законодатели в света. Днес европейците могат да се гордеят с пътя, по който пропътувахме дружно “. „ Този парламент съставлява катарзисът на дългата история на насилието измежду европейските страни, той съставлява най-хубавото в нас, европейците. “

Министър-председателят на Люксембург Ксавие Бетел съобщи: „ Седем години след Втората международна война е взето решение да се сътвори нещо дружно. По това време хората не са имали право да живеят, тъй като са били различни; през днешния ден живеем на територия, на която жителите са свободни. Той заключи: „ По време на Втората международна война, нямаше да имам правото да съм свободен: аз съм либерал, имам еврейско завещание и съм женен за мъж. И ето ме през днешния ден, началник на държавното управление. Това е европейският план. Може и да сте разнообразни, само че тук се крие нашето благосъстояние: в това многообразие “.

Френският министър-председателят Елизабет Борн акцентира ролята на Франция в построяването на Европейския съюз и символичното значение на Страсбург като едно от формалните му места на работа. Освен това тя посочи уговорката на Франция за общо европейско бъдеще: „ Страсбург е концепцията за Европа — Европа, която има своето минало, само че има и общо бъдеще “, сподели тя. „ Не бива да губим визия за това, което е Европа, от кое място идва и накъде отива “.

Интервенции на политически групи

В изявленията си след министър-председателите, множеството водачи от седемте политически групи подчертаха, че Европа има бъдеще единствено в случай че е демократична. Заявиха също по този начин, че е належащо Европейският парламент да бъде овластен с цялостни законодателни права в интерес на жителите, като европейското поданство укрепва националното поданство. Първоначалният дух на Парламента е бил да сътвори политическа институция, отворена към, а не опълчена на която и да е страна. Трябва, споделиха те, да продължим да представляваме този дух и да го приспособяваме към времето, в което живеем в този момент.

Предизвикателствата, пред които е изправена Европа, бяха наранени от ораторите, които обявиха, че би било потребно да се преоткрие духа от 1952 година, довел до основаването на тази институция. Бяха изразени и сериозни и антиевропейски възгледи. Но, както съобщи ръководителят Мецола, това единствено потвърждава, че в Парламента съществуват плурализъм, разнообразие и народна власт.

Церемонията приключи с осъществяване на оркестър на „ Одата на насладата “ на Бетовен.

Контекст

На 10 септември 2022 година се навършиха 70 години от първото съвещание на Общата асамблея на Европейската общественост за въглища и стомана (ЕОВС). Свикана през 1952 година, тя се състои от 78 назначени парламентаристи от националните парламенти на всяка страна членка. През 1958 година, след основаването на Европейската икономическа общественост и Европейската общественост за атомна сила, Общата асамблея на ЕОВС е разширена и преименувана на “Европейска парламентарна асамблея “. През 1962 година тя приема името „ Европейски парламент “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР