На тържествена церемония в Истанбул бе даден стартът на газопровода

...
На тържествена церемония в Истанбул бе даден стартът на газопровода
Коментари Харесай

"Турски поток" бе официално открит без Унгария

На тържествена гала в Истанбул бе даден стартът на газопровода „ Турски поток ". На нея участваха президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, българският министър председател Бойко Борисов и сръбският президент  Александър Вучич. На церемонията не участва унгарският министър председател Виктор Орбан.

 

„ Турски поток “ е значим за Русия и Турция, както и за страните от Южна Европа и може би за целия Европейски континент ", сподели съветският президент, като акцентира, че доставките на природен газ по газопровода ще спомагат за енергийната сигурност на Европа ”.

 

" Поздравих президентите Путин, Ердоган и Вучич преди началото на церемонията по формалното откриването на газопровода „ Турски поток “, похвали се министър председателят Бойко Борисов във фейсбук. 

 

„ Турски поток " ще зарежда с съветски газ Турция. Морският сектор на газопровода, дълъг 930 км, върви по дъното на Черно море, като потегля от Анапа, Русия, и стига до Каякьой в Турция. На места тръбите слизат на дълбочина 2.2 км. Капацитетът на " Турски поток " е 31.5 милиарда куб. метра природен газ годишно. От терминала при Каякьой в Турция едната от двете тръби ще се свърже с газопреносната система на Турция при Люлебургаз. Другата тръба продължава през територията на Турция до границата с  България. 

 

Преди да замине за Истанбул, министър председателят Борисов даде информация във Facebook по какъв начин се развива планът у нас:

" България интензивно уголемява своята газопреносна инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската граница. Работи се на няколко сектора с обща дължина 150 км. Във краткотрайните строителни бази са доставени 18 385 броя тръби, задоволителни за 220,62 км. Общият измит хумус от сервитута на газопровода е 128,45 км. Общо разнесените тръби по трасето са за 68,3 км, от които са заварени 38.1 км. "

 

Отсъствието на Виктор Орбан се изяснява с събитието, че Унгария позволява единствено 50 % от газопровода да бъдат запълнени с съветски газ. Орбан към този момент съобщи: " Епохата на съветския газов монопол завършва в Унгария ". Страната счита да ускори диверсификацията в доставките на газ. Другата половина на газопровода ще бъде резервирана за румънски газ. Доставките би трябвало да стартират от 2022 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР