На тържествена церемония пред Паметника на Васил Левски в София

...
На тържествена церемония пред Паметника на Васил Левски в София
Коментари Харесай

Отбелязваме 146 години от безсмъртието на Апостола

На тържествена гала пред Паметника на Васил Левски в София бяха маркирани 146 години от неговото величие. Възпоменателната гала стартира с осъществявания на актрисата Силвия Лулчева на стиховете на Ботев и Вазов, отдадени на обесването на Апостола.

От обесването близо век и половина на тази дата се явяваме на алегоричен доклад пред Паметника на Апостола, с цел да му кажем какво става с чистата и святата република. С братството без оглед на религия и националност. Още ли националната работа стои над всичко или към този момент просто й споделяме политика, пита реторично президентът.

Работим напълно български и не желая да се водим по никого отвън българско, е споделил Левски, само че по този начин ли е през днешния ден? Неслучайно пред османските управляващи Левски изрича горчивите думи " нашите българи желаят свободата, само че я одобряват, в случай че им се сервира в къщите на тепсия ". Неговите картини висят като икони в запусната църква, волята за всяка истина и истина са посилни. С тях един дякон поведе цялостен народ. Показа ни, че даже робът може да е свободен, както може и свободният да погуби свободата си, тъй като това е въпрос на избор, въпрос на битка, съобщи Радев.
Съзнанието, че не думи трябват, а каузи е почитта към Апостола през днешния ден, не поднесените венци, посочи президентът. Поклон пред делото на Васил Левски!

Въпреки всички премеждия и неволи, макар дребните и огромни провокации Левски не прави компромис с вярата в българския народ и има фантазията и идеята за свободна и самостоятелна България, сподели в словото си кметът на София Йорданка Фандъкова. Делото на Левски е незавършващ урок какво значи да бъдем българи и свободни хора. Да не допуснем на това бесило да увисне светлото дело и вярата на Левски, прикани Фандъкова. Левската крачка, от страха до смелостта, от смирението до дързостта, това е крачката на Васил Иванов Кунчев. Този скок от робството към свободата, в който той увлича цялостен народ.

Ученичката от 12 клас Десислава Димчева от Испанската гимназия прочете своето есе, отдадено в памет на Левски. По-рано в храм " Света София " се организира Архиерейска панихида в памет на Дякона. Тя беше последвана от обичайното литийно шествие от храма до паметника на Васил Левски. С поднасяне на венци и отдаване на респект приключи възпоминателната гала пред паметника на Апостола. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР