На търг на Кристис са продадени жълт и бял диаманти,

...
На търг на Кристис са продадени жълт и бял диаманти,
Коментари Харесай

Продадоха на търг два от най-големите диаманти в света


На търг на Кристис са продадени жълт и бял диаманти, за които се счита, че са едни от най-големите в света .

Белият камък, наименуван " Scala ", бе продаден за 21 681 000 швейцарски франка . Диамантът с крушовидна форма е с тегло 228,31 карата. То е с размера на топка за голф. Предишният притежател го е носил като огърлица . Диамантът, от който е изработен, е придобит в Южна Африка при започване на 2000-та година.

Според репортаж на CNN това е най-големият бял елмаз, предлаган в миналото на търг . Според известия в медиите обаче той не е оправдал упованията на търга.
 

 диаманти БГНЕС

Посочената на уеб страницата оценка е от 19 до 30 милиона швейцарски франка. Според France 24 е имало огромни очаквания, че „ Scala ” ще счупи международния връх за продадени бели диаманти. Последният е подложен през 2017 година - тогава камъкът с тегло 163,41 карата е продаден за 33,7 милиона $.

Жълтият елмаз, който е продаден на търга се назовава " Червеният кръст " . Историята на камъка е обвързвана с тази организация.
 

 диаманти БГНЕС

За първи път е закупен през 1918 година на филантропичен търг в интерес на Червения кръст. Продажбата почнала при начална цена от три хиляди лири стерлинги и най-после е бил продаден за 10 хиляди, което е изумителна цена за това време (приблизително 740 000 щатски $, както оповестява France 24).

Този път камъкът е продаден за 14 181 250 швейцарски франка . Част от сумата ще бъде дарена на Международния комитет на Червения кръст със седалище в Женева.

Жълтият елмаз е съвсем толкоз огромен, колкото и " Scala ". Теглото му е 205,07 карата . Диамантът, от който е направен, е открит в южноафриканска мина през 1901 година Според CNN и France 24 първичната му оценка е от седем до 10 милиона франка.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР