На своето редовно заседание, правителството одобри 17 национални програми за

...
На своето редовно заседание, правителството одобри 17 национални програми за
Коментари Харесай

Правителството даде насока на развитието на образованието през тази година

На своето постоянно съвещание, държавното управление утвърди 17 национални стратегии за развиване на образованието през 2019 година, които ще обезпечат в допълнение финансиране на политики и ограничения за еднакъв достъп до качествено обучение. За осъществяване на стратегиите в държавния бюджет са обезпечени 76 000 000 лв..
Четири от стратегиите са напълно нови: " Заедно в грижата за ученика ", " Мотивирани учители ", " ИТ бизнесът преподава ", " Иновации в деяние " . В други стратегии модулите са разширени и ориентирани към финансиране и на нови действия – Национален парк " Осигуряване на модерна просветителна среда " и Национален парк " Успяваме дружно ". По нова стратегия ще се подкрепят общините за осъществяване на действия за просветителна десегрегация.
Новата стратегия " ИТ бизнесът преподава " , с бюджет от 1 000 000 лв., планува създаване на връзка с ИТ бизнеса и включва три модула. Чрез програмата ще се основат условия за партньорство сред ИТ бизнеса и учебните заведения, в границите на което представители на софтуерни компании ще провеждат семинари за учениците от 1. до 10. клас. Предвижда се в гимназиалната степен представители на бизнеса да преподават взаимно с учителите, както и да се даде опция на учителите да опреснят и надградят знанията си посредством краткосрочни стажове и присъединяване в планове на ИТ компании.
Повече средства се планувани по Национален парк " Ученически олимпиади и надпревари " за подготовка на децата и за осъществяване на надпревари - 3 200 000 лв.. Програмата ще разреши към този момент и преподаватели от висшите учебни заведения и Българска академия на науките, както и други експерти да бъдат привличани за подготовка на учениците. Ще се финансира и ново национално съревнование по финансова математика.
Националната стратегия " Иновации в деяние " с бюджет от 1 572 600 лева се основава, с цел да обменят учебните заведения новаторски практики на място. Планира се да се включат до 580 учебни заведения. Програмата ще подкрепя партньорство сред две новаторски учебни заведения, както и сред новаторско с неиновативно. Ще се финансира и разпространение на нововъведенията посредством уеб страница на новаторските учебни заведения.
Национална стратегия " Мотивирани учители " , с бюджет от 1 700 000 лв., е насо­чена към кадрово обезпечаване с педагогичен експерти по математика, физика и астрономия, информатика и осведомителни технологии на учебни заведения в региони със характерни условия. Програмата ще предлага и въвеждащо главно образование за придобиване на подготовка " преподавател " по същите предмети, както и образование за придобиване на спомагателна подготовка " преподавател по математика ", " преподавател по физика и астрономия ", " преподавател по информатика ", " преподавател по естествени науки в главната степен на образованието ", " преподавател по осведомителни технологии ", " преподавател по непознат език " и " преподавател по вяра ".
Обучения за учители от направление " Компютърно моделиране " са планувани и в национална стратегия " Обучение за ИТ кариера " . Новост е опцията за засвидетелствуване на професионални познания, умения и компетентности на специалност " Приложен програмист ".
Увеличен е бюджетът на Национален парк " ИКТ " , като посредством нея ще продължи обезпечаването на модерни осведомителни и информационни технологии. Училищата ще могат да аплайват за закупуване на интерактивно мултимедийно съоръжение или новаторски хардуер за институциите от системата на предучилищното обучение, за внедряване на просветителни електронни запаси, електронни платформи, електронен дневник, както и за изграждане/доизграждане на Wi Fi мрежи.
Програмата " Заедно в грижата за ученика " е обвързвана със редовно следене на персоналните достижения на учениците, посредством триумфа им по всички предмети.
По програмата за десегрегация ще се съфинансират общински планове за възстановяване на изискванията за достъп до качествено обучение на деца и възпитаници - транспортни разноски, работа с родители и други действия, препоръчани от общините. Ще се финансира и обезпечаването на образователни принадлежности и материали и включването на просветителни посредници.
Увеличен е обсегът и бюджетът на модул " Културните институции като просветителна среда " по стратегия " Осигуряване на модерна просветителна среда " - от 100 000 лв. на 250 000 лв.. Освен в музеи, учебните заведения ще могат да организират уроци в художествени галерии. Учениците ще могат да посещават театрални и музикални постановки.
За Центровете за специфична просветителна поддръжка са планувани 1 600 000 лв. за закупуване на профилирани уреди, дидактически средства, за лечебна и рехабилитационна активност на децата.
Детските градини ще имат опция да аплайват по стратегия " Успяваме дружно " за създаване на подкрепяща, интерактивна среда, за работа със фамилната общественост и други
По стратегия " Заедно за всяко дете " са планувани средства за планове, свързани с обмяна на положителни практики в работата с родители по Механизма за обсег на деца и възпитаници.
Ще продължи финансирането по останалите национални стратегии , работили предходни години - " Система за национално стандартизирано външно оценяване ", " Роден език и просвета зад граница ", " Без свободен час ", " Създаване на налична архитектурна среда ", " Квалификация " и " Оптимизация на вътрешната конструкция на личния състав ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР