На свое заседание Областният щаб за борба с грипа и

...
На свое заседание Областният щаб за борба с грипа и
Коментари Харесай

Грипна ваканция от 18 до 24 януари в региона, вижте и другит...

На свое съвещание Областният щаб за битка с грипа и острите респираторни болести /ОРЗ/ към регионалния шеф взе решение да бъдат въведени краткотрайни противоепидемични ограничения на територията на област Пазарджик, считано от 18.01.2023 година до 24.01.2023 година Заповедта на шефа на РЗИ Пазарджик е съгласувана с основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

По данни на РЗИ Пазарджик за миналата седмица заболеваемостта от грип и ОРЗ в област Пазарджик е 332,84 на 10 000 души. Случаите на грип и ОРЗ подадени от сентинелните практики на общопрактикуващите лекари са 227 бр. Разпределени по възрастови групи с най-голям условен дял в общата заболеваемост от грип и ОРЗ е възрастовата група от 30-64 година – 98 бр., следват възрастовите групи от 5 до 14 година – 43 бр., от 0 до 4 година – 37 бр. и 65+ години – 8 бр. Общо педиатричните кревати за област Пазарджик са 239, от тях заети са 136, свободни 103. По данни на РУО Пазарджик броят на отсъстващите възпитаници в региона е 5 160 или 21,8%.

            Във връзка с нарасналата заболеваемост и достигнатите епидемиологични стойности, Областният действен щаб взе решение със заповед на шефа на РЗИ Пазарджик да бъдат въведени следните противоепидемични ограничения:

1. Преустановяване на плановите съвещания на здрави бременни дами и деца. 

2. Преустановяване на профилактичните прегледи и наложителните имунизации и реимунизации, които се правят от общопрактикуващите лекари (ОПЛ).

3. Преустановяване на визитите на външни лица/свижданията в лечебните заведения за болнична помощ. Не се отнася за контролните органи при реализиране на контролната им активност. 

4. Провеждане на прецизен всекидневен филтър в детските заведения, като откритите заболели деца се връщат по домовете. Да не се позволяват до работа болни лица от личния състав на детските заведения. Засилена настояща стерилизация на повърхности, играчки и други двукратно за деня и постоянно проветряване на пространствата.

5. Преустановяване на образователния развой в учебните заведения на територията на област Пазарджик за интервала 18.01.2023 година - 24.01.2023 година в това число, както и прекратяване  на всички групови извънкласни занимания и действия, действия по ползи, занимални, екскурзии, спортни празници и други.

6. Преустановяване свижданията в профилираните институции за даване на обществени услуги и такива за обществени услуги от резидентен вид за деца и възрастни. Не се отнася за контролните органи при реализиране на контролната им активност.   

*Пресцентър на Областна администрация - Пазарджик
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР