На свое редовно заседание членовете на СНЦ “Бизнесът за Пловдив“

...
На свое редовно заседание членовете на СНЦ “Бизнесът за Пловдив“
Коментари Харесай

Бизнесът за Пловдив: Община Родопи забравя да публикува...

На свое постоянно съвещание членовете на Сдружение с нестопанска цел “Бизнесът за Пловдив “ направиха разбор на възлагането и осъществяването на публичните поръчки в три общини. Събраната от обществени източници информация сочи, че от 2018 година до момента Община Пловдив генерира повече поръчки, в сравнение с " Марица " и " Родопи " за интервала 2012 - 2019 година

За 2018 година пловдивската администрация е упълномощила поръчки за 131 387 738,51 лева Най-висок % ​- 32%, е за услуги, следват 31% за доставки, строителство ​- 20%, а прекратените Оперативна програма са 17%.Основните нарушавания, открити и от АДФИ, са процедурни - неспазени периоди, условия, даващи преимущество или ограничаващи присъединяване на претендентите, подписани анекси, с които се променят цени и периоди за осъществяване.

Анализираните данни за община " Марица " обгръщат интервала 2014 - 2019 година. За 7% от поръчките на стойност 8 771 420,30 лева няма налична информация, което е нарушаване на закона за публичните поръчки. За община " Марица " най-вече поръчки са възлагани за строителство, следвани от услуги и доставки. 22% са прекратените Оперативна програма.

В община " Родопи " най-сериозно е накърнено условието за гласност в ръководството на този развой. За 41% от поръчките на стойност 28 234 842 лева информация въобще не е оповестена на уеб страницата на общината. Логично и там делът на строителството е най-значителен от - 28%, следван от 27% поръчки за услуги, 4% е делът на доставките.

При представянето на разбора изпълнителният шеф на Сдружение с нестопанска цел “Бизнесът за Пловдив “ Александър Стайков напомни и изводите в отчетите на АДФИ. Пороците, които се демонстрират при реализиране на публичните поръчки, „ се дължат, от една страна, на корупционните схеми, а от друга, на неналичието на задоволителна подготвеност на чиновниците “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР