На свое извънредно заседание иракският парламент ще обсъди темата за

...
На свое извънредно заседание иракският парламент ще обсъди темата за
Коментари Харесай

Ирак обсъжда изтегляне на американските военни от страната

На свое изключително съвещание иракският парламент ще разиска тематиката за преустановяване на непознатото военно наличие в страната. Ако сходно решение бъде признато, ще засегне близо 5000 американски военни на територията на Ирак, оповестяват международните организации. Заседанието се привиква след убийството на иранския ген. Касем Сюлеймани в иракската столица Багдад. 

По информация на ТАСС импортираният в Народното събрание законопроект планува възбрана за наличието на всевъзможни непознати сили в Ирак и потреблението на въздушното пространство на страната. Документът задължава кабинетът да отдръпна настояването на Ирак за помощ от времето на интернационалната коалиция против джихадистката организация  " Ислямска страна ", както и да уточни точният брой и тип задгранични консултанти, които да получат позволение да останат в страната за подкрепяне на развиването й. В дневния ред на Народното събрание е и внасянето на тъжба от иракското външно министерство пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации против Съединени американски щати. 

Не е ясно дали до гласоподаване въобще ще се стигне заради неналичието на кворум поради отсъствието на представителите на кюрдската партия. Шиитите показват консенсус в интерес на възбраните, само че сунити и кюрди са на противоположна позиция. Според шиитите няма потребност от наличие на американските войски в Ирак след разгрома на " Ислямска страна ". 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР