На Световното първенство в Русия победител не излезе нито атакуващият,

...
На Световното първенство в Русия победител не излезе нито атакуващият,
Коментари Харесай

Триумф на тактическия футбол

На Световното състезание в Русия победител не излезе нито атакуващият, нито защитният футбол. Вместо това и четирите тима, които се класираха за полуфиналите, демонстрираха тактическа игра, която беше в основата на техните триумфи в шампионата.

В това състезание видяхме повече голове от статични положения от нормалното. Голяма заслуга за това има Англия. “Трите лъва” демонстрираха огромно израстване в това отношение, като бяха най-смъртоносният тим при корнери и директни свободни удари от всички отбори на Мондиала. Това в никакъв случай не е било главното оръжие на островитяните, само че в Русия множеството им попадения бяха или от сходни обстановки, или от дузпи. Белгия беше готова за това и справедливо съумя да победи англичаните не един, а два пъти в границите на няколко седмици.

Именно “червените дяволи” са отличниците в различен значим тактически аспект - промените. Това се видя най-добре в 1/8-финалния дуел против Япония, когато влезлите като смени Маруан Фелайни и Насер Шадли вкараха два от головете за обрата от 0:2 до 3:2. От друга страна, при триумфа над Бразилия вярно усетиха слабото звено в състава на “Селесао” и го използваха - резервата в предходните мачове Фернандиньо имаше виновност и за двете попадения във вратата на 5-кратните международни първенци.

Въпреки че несъмнено Хърватия попадна в по-лекия поток, не може да се отхвърли техния впечатляващ път към финала, включващ две победи след дузпи и една след продължения. Такъв вид триумфи зависи колкото от издържливостта и душeвността на футболистите, толкоз и от тактическите инструкции на селекционера. Златко Далич и неговите ученици се оправиха отлично във всяко едно от тези връзки. Можеш да имаш шанс при една такава победа, само че при три сигурно не става въпрос за късмет. Далич избра вярната тактичност и в трите случая, както и нужните реализатори на дузпи за трагичните победи над Дания и Русия. Едно от най-трудните неща във футбола е да се дефинират петимата реализатори на дузпи, когато се стигне до тях, а наставникът на " ватрените " сподели, че е най-хубавият в това измежду всички свои сътрудници на Световното състезание в Русия.

За най-после оставям международните първенци от Франция. Тук няма да приказвам за статични положения, смени и продължения. Това, което подсигурява надмощието на " петлите " над гореспоменатите отбори, е способността им да печелят мачовете си и в същото време да пестят сили. Това, което донесе международните трофеи на Италия и Испания, надлежно на Мондиал 2006 и Мондиал 2010. Без да блестят французите реализираха минимални победи над Австралия и Перу в груповата фаза, а в последния си дуел от нея против Дания излязоха за единственото нулево реми в целия шампионат.  Срещу Аржентина беше единственият им безапелационен мач за цялото състезание, само че това се наложи, тъй като " гаучосите " им бяха повели с 2:1 при започване на второто полувреме. Срещу коравите тимове на Белгия и Уругвай изчакаха своя миг, с цел да санкционират грешките им и да реализират една от задачите си - да играят край в Русия. Двата дискусионни гола при започване на дуела с Хърватия им помогнаха да имат тактическо предимство над противника, който в търсене на равнене се беше самозабравил в защита. Това се оказа задоволително за безпощадните Пол Погба и Килиан Мбапе да дадат удобна преднина, която да удържат до последния съдийски сигнал. Франция справедливо се поздрави със своята втора международна купа. Мондиал 2018 final кръг, неделя 15 юли  Франция 4:2краен резулат  Хърватия
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР