На световния пазар за природен газ се наблюдава снижение на

...
На световния пазар за природен газ се наблюдава снижение на
Коментари Харесай

Цената на природния газ в Европа се срина с 50%

На международния пазар за природен газ се следи смъкване на цените, което може да бъде съпоставено единствено с колапса на пазара за нефт през 2014 година. Това се дължи както на увеличеното предложение на полутечен природен газ от производители като Австралия, Катар и Съединени американски щати, по този начин и на топлото време в основни консуматори на синьо гориво, заяви S&P Global Platts.
Процесът стартира в Азия, където спот цените на природния газ се намалиха от 12 до 4.46 $ за милион английски топлинни единици или 156 $ за 1000 м3. Котировките на естествения газа са били по-ниски единствено един път в историята - напролет на 2016 година.В Европа се следи същата пазарна обстановка. На газовия хъб в Холандия природния газ поевтиня с 50% спрямо равнището си от септември предходната година, пишат и специалистите от Morgan Stanley. Така от 10 $ за милион английски топлинни единици цената слезе до 5 $ за същото количество на 21 март тази година.
В понеделник, 25 март покупко-продажби за доставка през май 2019 година се сключваха при цена от 171 $ за 1000 м3, което е над 30% по-ниско от цената на съветския природен газ на "Газпром " през януари. Според проекта на съветската компания, през 2019 година цената на синьото гориво би трябвало да е 240 $ за 1000 м3.
За първи път от 2015 година природния газ в Европа е с по-висока цена от доставките в Азия, което значи,че за Катар и Съединени американски щати ще е по-изгодно да продават на европейските си сътрудници.
През 2018 година производството на природен газ се усили с 22 милиона тона, а за 2019 година упованията са то да се удвои и нови 36 милиона тона да бъдат препоръчани на пазара.това ще докара до остатък, който няма къде да бъде продаден, с изключение на в Европа, разясняват специалисти.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР