На Светли петък благочестивите християни се събраха, за да честват

...
На Светли петък благочестивите християни се събраха, за да честват
Коментари Харесай

Миряни се събраха на Светли петък за празника на Клисурския манастир /снимки/

На Светли петък благочестивите християни се събраха, с цел да празнуват празника на Клисурския манастир Богородичния живоприемен източник.
В светата обител от ранни зори храмът Господен бе изпълнен с богомолци.
Света Литургия отслужи архимандрит Антим, протосингел на Видинската епархия и нравствен отец на Клисурския манастир. Той произнесе проповед за празника на света Богородица, за неговото значение и по какъв начин той би трябвало да бъде разбиран от вярващите.
По традиция след светата Литургия всички духовници и благочестиви християни в литийно шествие се насочиха към параклиса с аязмото „ Живоприемен източник”, където бе осъществен водосвет.
Историята на празника, който уважава Православната черква ни връща надалеч обратно в 5 ти век, когато един византийски боец Лъв Маркел разкрил целителен извор в Царигра. Той чул и гласът на Богородица, че тук на това мятсо ше построи храм. И в действителност през 457 година боецът става византийски император и с разрешението на султан Махмуд Втори се възвръща извора. Той в никакъв случай не е пресъхвал. И в Клисурския манастир хора търсят лечебна мощ в аязмото, сподели архимандрит Антим.
Сестринството на манастира с преподобната майка Таисия посрещна скъпите посетители в игуменарната. Празникът приключи с курбан.
От този целителен извор е пренесена вода в парк в Истанбул, разкри Каменка от близкото село Ягодово. Тя била болна от рак и намерила излекуване с божията помощ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР