На Светлата сряда (Празна сряда) от Светлата седмица се изпълняват

...
На Светлата сряда (Празна сряда) от Светлата седмица се изпълняват
Коментари Харесай

Светла сряда e! Вижте кои обичаи за здраве спазваме днес

На Светлата сряда (Празна сряда) от Светлата седмица се извършват два обичая, които се вършат за дъжд, изобилие, предотвратяване от градушка, бродници и неприятни заболявания.

Често през тази седмица стопанките наново боядисвали яйца, които раздавали за душите на умряли близки. Това е по този начин, тъй като съгласно антично вярване, раздаването на алените яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване.

На този ден измежду рупците в Странджа се извършва обичаят Мара Лишанка, а в Дупнишко - обичаят Ладино хоро. В играта Ладино хоро девойките се налавят в кръг, а две от тях държат забрадка над веригата. На три пъти те разсичат хорото и всяка мома се провира през арката от кърпи. Наоколо другите пеят ария, която е адресирана към последната мома в редицата и в нея предсказват за какъв момък ще се омъжи тя - за коняр, за пастир, за пастир.

При обичая Мара Лишанка се взимат от три млади булки по един чехъл с друг цвят и се напъхват един в различен. Така се оформя кукла, наречена Мара Лишанка, забражда се и се накичва като младоженка със сребърни невестински украшения - титрици. След това се избира мома, която би трябвало да е лазарувала и да има живи родители. С обредни песни момите отиват в средата на селото и се разделят в две редици, хванати за ръце.

Две по две девойките стартират разговор с Мара Лишанка - с момата, която носи куклата, и пеят ария. Мара Лишанка им дава отговор и разговорът продължава, като си предават куклата една на друга. После момите, съпроводени от ергени и други дами и мъже от селото, отиват на реката, " окъпват " куклата, измиват си лицата и се връщат в селото.

Обичаят се извършва за обезпечаване на дъжд и изобилие, с цел да се предпазят момите да не ги залюби дракон и с цел да раждат деца булките.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР