На Светъл четвъртък от Светлата седмица се благославят светите апостоли

...
На Светъл четвъртък от Светлата седмица се благославят светите апостоли
Коментари Харесай

Светли четвъртък от Светлата седмица

На Светъл четвъртък от Светлата седмица се благославят светите апостоли Йоан и Яков.
Яков и Йоан били риболовци сходно на татко си. Те били измежду първите, които Исус избрал за свои почитатели. Когато той ги поканил да го последват, двамата незабавно оставили рибарския си поминък и тръгнали с него. След време Исус избрал 12 от почитателите си да бъдат негови апостоли. Яков и Йоан били едни от тях. В Евангелията братята Яков и Йоан се назовават синове Зеведееви по името на техния татко Зеведей, а също по този начин съгласно евангелист Марко (Мк 3,17), Иисус наричал братята Воанергес (в превод: синове на гърма), явно поради мощния и стремителен темперамент.
През Светлата седмица, започваща на втория ден след Великден, се популяризират светите апостоли и Света Богородица. Светлата седмица приключва с втората пасха в неделя. Нарича се Светла, тъй като Възкресението на Христос донася прояснение за всички. Тя се назовава още и Нова неделя, тъй като с нея стартира цикълът от недели, които загатват Христовото Възкресение. Нарича се и Томина неделя, тъй като в този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на своите възпитаници, сред които бил и деятел Тома.
В дните на Светлата седмица се благославят светиите: в Светли понеделник - светите апостоли, в Светли вторник и сряда - св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък - св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък - св. ап. Петър, а в Светла събота - св. Йоан Кръстител. Тази седмица е наситена и с момински празници.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР