На сцената на Сатиричния театър Алеко Константинов няма да видите

...
На сцената на Сатиричния театър Алеко Константинов няма да видите
Коментари Харесай

Илюзията „Титаник” никога не потъва

На сцената на Сатиричния спектакъл „ Алеко Константинов ” няма да видите банално осъществена режисура. Всяка премиера се прави оценка като събитие от столичната аудитория, изключително когато рамката на заниманието се пропуква под силата на алегоричното подстрекателство, което безусловно е миксирано с иронични препратки към устойчиви митологеми – културни и метафизичен. Тази оценка би могла да бъде дадена и на премиерното зрелище на „ Оркестър Титаник ” – пиеса от Христо Бойчев, която дружно с „ Полковникът птица ” му донесе интернационална популярност и към този момент е играна на десетки подиуми по света.

Премиерата в София се състоя на 17 януари, а в цялостната зала можеха да бъдат видяни видни фигури от интелектуалния хайлайф на столицата.
 1_  2_
На пръв взор сюжетът е прекомерно спестовен: четирима новобранци с празни куфари стоят на една изоставена гара и чакат най-малко един трен на спре, те да се качат в него и да потеглят към мечтани дестинации или най-малко да откраднат нечий цялостен куфар. Те не имат нищо друго, с изключение на пристрастеността към алкохола и сълзливите съжаления за проваления си живот. Какво обаче се случва, когато изведнъж се появява не различен, а популярният (или въображаемият) вълшебник Хари Худини? От този миг баналното съществуване на четиримата се вгражда в илюзията да бъдеш човек като всички останали: предишното протяга пипала към сегашното, красивото изгрява като страст, познанието от паметта на всеки от персонажите задава отговори, прелитането през пространството към този момент не е проблем. В клопките на личното си въображение те към този момент пътуват в мечтания влак… Точно тук Христо Бойчев гениално вкарва като втори слой на фабулата легендата за оркестъра на потъващия лайнер „ Титаник ”, който от дълбините на океана продължава да свири – като метафора на всесилната заблуда, че отчаянието няма власт над духовните сили, които изпълват всеки от нас. Всъщност илюзията „ Титаник ” в никакъв случай не потъва, бидейки част от митологичната канава на 20 век. Посланията, закодирани в текста и в режисьорската интерпретация, изискват от фена иронична настройка, навлизане в лабиринтите на мъчната игра на недоизказаността – тук всяка дума е отпратка към нови смисли на към този момент поизтъркани цитати от класиците.

Какъв е финалът? Не е мъчно да се планува, че всяка всеобща илюзия в действителност се заплаща с самостоятелното страдалчество. Да изчезнеш от света на другите може да е злощастие, само че може и да е премия. Осъзнаването, че физическото тяло е тясно за измеренията на фантазията, извежда по този начин нужния катарзис в края на пиесата. Сред публиката, изправена на крайници и аплодираща дълго актьорите, режисьора Румен Рачев и драматурга Христо Бойчев, видях разплакани от неспокойствие и съпричастие лица…

Постановката е общ план на Кюстендилския трагичен спектакъл и Сатиричния спектакъл „ Алеко Константинов ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР