На строителната площадка на АЕЦ „Аккую“ пристигна първото крупно габаритно

...
На строителната площадка на АЕЦ „Аккую“ пристигна първото крупно габаритно
Коментари Харесай

На строителната площадка на турската АЕЦ „Аккую“ е доставено първото крупно габаритно оборудване


На строителната площадка на АЕЦ „ Аккую “ дойде първото крупно габаритно съоръжение за Първи енергоблок – уловителят на стопилка. Той ще бъде подложен под корпуса на нуклеарния реактор и съставлява апаратура с форма на конус с тегло 150 тона, направена от стомана, устойчива на високи температури.

„ Видяхме, че на площадката е доставено значимо съоръжение, което е детайл от системата за сигурност – уловителят на стопилка. Устройството е проектирано за АЕЦ от трето потомство, към което принадлежи и АЕЦ „ Аккую “. То разрешава да се увеличи равнището на нуклеарната сигурност и до края на тази година ще приключи монтажът му “, съобщи министърът на енергетиката и естествените запаси на Турция Фатих Дьонмез.

Уловителят на стопилка е най-важният детайл от пасивните системи за сигурност на АЕЦ с реактори от потомство „ три плюс “. В случай на извънпроектни повреди той защищава от попадане на радиоактивни материали от дейната зона на реактора в околната среда.

Уловителят на стопилка за АЕЦ „ Аккую “ е създаден от съветското дружество ТЯЖМАШ. Първите две устройства, направени в завода, към този момент са инсталирани в АЕЦ „ Тянван “ в Китай, две са изпратени за доставка за АЕЦ „ Рупур “ в Бангладеш, а четири са предопределени за АЕЦ „ Куданкулам “ в Индия.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР