На стотния ден от издаването на заповедта за създаване на

...
На стотния ден от издаването на заповедта за създаване на
Коментари Харесай

Сто дни Национален оперативен щаб

На стотния ден от издаването на заповедта за основаване на Националния действен щаб министър-председателят Бойко Борисов разгласи, че ежедневните му брифинги завършват . Това стана ясно по време на постоянната конференция на Щаба, която той обичайно дава всеки четвъртък в Министерския съвет. Щабът обаче продължава да работи до 31 декември, с цел да подсигурява презадоволяването на лечебните заведения и популацията с проби, дрехи, очила, маски, медикаменти, акцентира Борисов. Информацията за разпространяването на коронавирусната зараза у нас ще може да се откри на уеб страницата Министерството на здравеопазването – в единния информативен портал за Covid-19.

Премиерът изрече признателност на всички българи, а по-специално на лекарите и служителите на реда.

В рамките на брифинга ръководителят на Националния действен щаб - генерал-майор доктор Венцислав Мутафчийски показа данните за последното денонощие.

При направени 1174 проби са потвърдени 25 случая на коронавирусна зараза , като седем от тях са настанени в болница. Общо с новите случаи инфектираните с Covid-19 у нас стават 2585 души.

Сред новозаразените вършат усещане 17-годишен юноша в София, двама лекари в Пловдив и Сливен, с които общият брой на инфектираните медици стават 270 души.

Излекуваните за денонощието са 116 души, с което общият брой на преболедувалите болестта става 1322-ма души.

През последните 24 часа е умрял мъж на 68 година от Благоевград, с него жертвите на Covid-19 стават 147 души . В болница са настанени 141 души, от тях 8 са в интензивни отделения.

По света в Съединените щати броят на инфектираните с Covid-19 е достигнал 1 901 000 души, като единствено за последното денонощие новозаразените са 20 500 души, в Бразилия новоконстатираните случаи са 27 000 души.

В Швеция новите случаи за последните 24 часа са 2214 души, като с тях общият брой на инфектираните става 40 800 души. Вчера основният епидемиолог на Швеция се е извинил, че не са били взети нужните ограничения за ограничение на епидемията.

В Беларус новите случаи за последното денонощие са 861, като с тях общият им брой доближава 45 000 души.

На Балканския полуостров в Турция са регистрирани нови 867 случая, в Румъния – 152 случая, в Сърбия – 69 случая, в Гърция и Хърватия не са регистрирани нови случаи. В Босна и Херцеговина има новорегистрирани 16 случая, в Република Северна Македония – 101 нови случая, в Албания – 20 новозаразени.

Генерал Мутафчийски показа и систематизирани данни от 26 февруари до момента, като означи, че за този интервал е имало 129 брифинга, като включително не се броят изключителните. Първоначално проучванията за удостоверение на коронавирусната зараза са се правили в две лаборатории, а през днешния ден утвърдените от Министерството на здравеопазването сходни центрове са 32, като Covid-19 се изследва в 143 центрове в страната, само че някои от тях би трябвало в допълнение да съпоставят резултатите си.

Направени са проучвания на 27 677 души на 1 милион население или общо 193 732 тествания, от които 85 435 са с PCR способ. В 77 лечебни заведения са лекувани пациенти с коронавирусна зараза, като на 27 февруари е имало 740 инфекциозни кревати, а месец по-късно те към този момент са били 7473 кревати.

Пациентите с Covid-19, минали през болница, са били 1317 души, като 156 са били в интензивни отделения, от тях 50 души (3.8% от настанените в болница) са били на апаратна вентилация. От тези пациенти 36 души са умряли, а 11 са били екстубирани . Най-много пациенти – 396 или общо 30% от настанените в болнични заведения – са лекувани в софийските лечебни заведения – „ Пирогов”, Военномедицинска академия и „ Александровска болница”.

Генерал Мутафчийски регистрира, че през тези 100 дни се е налагало заболели от едни лечебни заведения да се транспортират на лекуване в други, като уточни, че сходни случаи е имало във Видин, Ямбол, Пазарджик и Сливен.

В профилираните домове общо 91 души са били инфектирани - 54 техни консуматори и 37 души личен състав. От тях 14 души са умряли, като в тази ситуация става дума за жители на Домовете за остарели хора в Кула и в село Гара Орешец.

По отношение пика на заболяемостта ген. Мутафчийски изясни, че при започване на април, с повишаване на бройките на инфектираните, се е следил пик в смъртността, която, в случай че до оня миг е била 3-5 души дневно, е станала 11 души и се е задържала в продължение на две седмици. От 20 до 26 април е последвало нарастване на инфектираните, като броят им е достигнал 433 души, а за съпоставяне предходните седмици техният брой е бил до 239 случая.

Към момента, обърна внимание ген. Мутафчийски, има прекръстосване на кривите на излекуваните и новозаразените, като от 24 май новоконстатираните случаи понижават, а излекуваните се усилват. Освен това смъртността е в ниски граници – към 10 души на седмица.

Председателят на Националния действен щаб регистрира, че има известни разминавания сред Националната осведомителна система (в нея лечебни заведения, лаборатории, РЗИ-та подават данните си) и информацията на Щаба, който ръчно събира данните си. Според Националната осведомителна система заболелите са 2592-ма души, до момента в който съгласно Щаба техният брой е 2585 души, само че разликата от седем пациенти е дребна, с цел да се вършат спомагателни, специфични инспекции.От Щаба конкретизират, че съгласно техните данни става дума за 1325 дами и 1260 – мъже.

Според Националната осведомителна система умрелите са 149 души, а съгласно Щаба – 147 души. Разликата от двама души се обяснява.

Има и още една разлика – съгласно Националната осведомителна система броят на инфектирания медицински личен състав е 270 души, а съгласно Щаба – 281 медици. Причината е, че от Националния действен щаб причисляват и водачите на коли за спешна помощ, и техническия личен състав към медицинския.

Генерал Мутафчийски показа и статистика на заболелите по възрастови групи:

до 19-годишна възраст –158 души или 6% от всички заболели;

от 20 до 29-годишна възраст – 215 души или 8% от всички случаи;

от 30 до 39-годишна възраст – 377 души или 15% от заболелите;

от 40 до 49-годишна възраст – 448 души – 17% от заболелите;

от 50 до 59-годишна възраст – 526 души – 20% от заболелите;

от 60 до 69-годишна възраст – 492 души – 19% от заболелите;

от 70 до 79-годишна възраст – 254 души – 10% от заболелите;

над 80 – 116 души – 6% от заболелите.

Тези данни потвърждават, че болестта е обществено значимо, тъй като визира най-много хора в трудоспособна възраст, заключи ген. Мутафчийски.

Накрая ръководителят на Националния действен щаб благодари на всички жители на Република България, които със своята дисциплинираност са запазили както своето здраве, по този начин и здравето на своите близки. В благодарностите си той изброи медиците, шефовете на лечебни заведения, регионалните шефове и кметовете, регионалните оперативни щабове, доброволците, държавното управление, органите на Министерство на вътрешните работи, гранична полиция, Министерството на здравеопазването, работещите в районните здравни инспекции, логистичния щаб, основен комисар Николай Николов, отговарящ за снабдяването с защитни средства и дезинфектанти, както и на цялата мобилизирала се промишленост в помощ потребностите на лечебните заведения.

Ген. Мутафчийски благодари поименно на своите сътрудници от Националния действен щаб. Спомена и медиите, в това число и поради това, че са представяли разнообразни отзиви, тъй че българските жители да създадат осведомен избор и сами да решат на кого да повярват.

В отговор на въпрос за носенето на маски за следващ път бе повторено, че те са наложителни за хора с клинични признаци. Бе обърнато внимание, че краткотрайно спрените проби на Световната здравна организация с хидрохлорохин през вчерашния ден са били обновени. Освен това ген. Мутафчийски разгласи, че към този момент имат четири дози надълбоко замразена плазма и че плазмопреливането е способ, потвърдил своята успеваемост при други болести. За в този момент обаче броят на излекуваните от Covid-19 с преливане на плазма е дребен, с цел да могат да се вършат генерални систематизирания.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР