На стената на входа на църквата Успение Богородично“ в Златоград,

...
На стената на входа на църквата Успение Богородично“ в Златоград,
Коментари Харесай

На входа на църквата Успение Богородично“ в Златоград откриха барелеф на Захарий Зограф

На стената на входа на църквата „ Успение Богородично “ в Златоград, откриха барелеф на Захарий Зограф, във връзка 165-години от гибелта на българския живописец. Авторът на барелефа склуптурът Веселин Ламбрев сподели:

" Провокативно, мъчно, само че с доста обич направено от мен. Релефът е откъс от автопортрета на Захарий Зограф. Не е целият автопортрет заради респекта, който изпитвам към създателя аз направих единствено неговото изображение, тъй като е мъчно да се направи релеф от живописна работа, само че мисля, че се получи. "

Отец Константин отслужи панихида във връзка годишнината от гибелта на Захарий Зограф - един от художниците в храма:

" Интересното е, че неговите произведения тук, в Златоград, са най-рано, тъй като ние знаем за него, че той независимо стартира да рисува след 1840 година, а неговите три икони, които е нарисувал в храма " Успение Богородично " в Златоград, датират от 1834 година и са изписани като дата върху самите икони - храмовата икона " Успение Богородично ", на Светите апостоли Петър и Павел и на Свети Атанасий ".

В женското поделение на църквата беше показана единствената в страната галерия на към 50 икони, добавя основателят на остарелият град в Златоград Александър Митушев:

" Получи се едно показване на няколко иконографии като Благоуханна роза ", " Небесна кралица " и други. "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР