На стартъп жаргон това се нарича “стелт режим” — когато

...
На стартъп жаргон това се нарича “стелт режим” — когато
Коментари Харесай

Жена отряза крачолите на чорапогащите си и стана милиардерка

На стартъп диалект това се назовава “стелт режим” — когато създателите на компании пазят бизнеса си в загадка, от време на време с цел да скрият информация от съперници, от време на време като маркетингова тактика.

През 90-те години Сара Блейкли крие своята прохождаща компания за оформящо долни дрехи Spanx даже и от най-близките си хора, само че по друга причина.

“Когато основах Spanx,” споделя Блейкли в пост в LinkedIn, “криех концепцията от моите другари и родственици в продължение на година, знаейки, че от обич може да ме спрат да не поемам този риск.”

Блейкли обсъждала бизнеса си единствено с хора, от които имала потребност, с цел да пусне Spanx на пазара, като това били патентни юристи и производители.

"Просто имах вътрешно чувство, че би трябвало да запазя всичко за себе си, тъй като считам, че концепциите са най-уязвими в самото начало,” споделя Блейкли.

“В такива моменти човек просто инстинктивно желае да показа на другар или на брачна половинка си.”

Блейкли споделя, че не желала да споделя концепцията си, тъй като откакто го направела, “егото незабавно щяло да се намеси в цялата обстановка.”

“След това отделяте цялото си време да защитавате концепцията, да я разяснявате, само че не и да преследвате реализирането й. Така че трябваше да съм в обстановка, в която няма да обърна тил, каквото и да става,” споделя Блейкли.

С 5 000 $, които Блейкли била икономисала от продажбата на факс машини от врата на врата и без да има опит в дизайна, бизнеса и производството, тя основава Spanx през 1998 година

“Работех по концепцията си вечер и през уикендите,” споделя Блейкли, добавяйки, че трябвало да резервира другата си работа, “защото имах потребност от пари, здравна осигуровка и т.н.”

След като се почувствала удобно, че е “вложила задоволително време и старания в концепцията,” Блейкли взема решение да каже на своите близки и познати за това, което гради.

“Нещата, които чух бяха: знаеш ли, скъпа, в случай че това е толкоз добра концепция, за какво никой различен към този момент не я е осъществил? Ако пък в действителност е добра концепция, Сара, ще похарчиш всичките си спестявания и след 6 месеца огромните играчи ще ти изхвърлят от играта,” споделя Блейкли.

“Всичко това беше казано от обич. Смятам обаче, че в случай че го бях чула в деня, в който отрязах крачолите на моите чорапогащи,” визирайки момента на ентусиазъм за Spanx, “вероятно към момента щях да продавам факс машини.”

Блейкли, в последна сметка, съумява да построи мултимилиарден бизнес, с помощта на който сега персоналното й положение се прави оценка на 1.1 милиарда $, съгласно Forbes.

“Вярвайте, че можете да се справите и ще съумеете,” споделя тя в своя пост в LinkedIn. “Пазете фантазиите, концепциите и задачите си.”
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР