На старогръцки език перипатетик означава този, който мисли, разхождайки се.

...
На старогръцки език перипатетик означава този, който мисли, разхождайки се.
Коментари Харесай

Псевдочудесиите на българския Херакъл

На старогръцки език " перипатетик " значи " този, който мисли, разхождайки се ". Всъщност по този начин нормално практикували да мислят античните философи в Елада. Независимо към коя философска школа спадали, те схващали физическото пренасяне на своите тела в пространството дружно с течението на мислите им като едно хармонично единение на духа и материята в динамичност. Древните елини виждали себе си като една парченце от заобикалящия свят, който - както те били уверени - бил в непрестанно придвижване. " Панта рей, панта кинейтай кай оуден меней " - " Всичко тече, всичко се трансформира и нищо не остава непроменяемо " - в повсеместната годност на този метафизичен закон античните мислители в Елада били изцяло уверени.

Беше ли им се паднал обаче шансът да се накамарят в Машината за пътешестване във времето, а след това - и да извадят късата съчка и да попаднат в днешна България, 100 и едно на 100 щяха да зяпнат от слисване.

Теорията им за безконечното придвижване и безконечната смяна би се оказала

разрушена на пух и прахуляк

От раз! Всуе биха се оказали дотогавашните им перипатетични занимания там, измежду китните маслинови горички и постоянно зелените кипариси на благословената от боговете на Олимп земя.

Време е към този момент да споменем кое знамение върху земната корав под бяло-зелено-червения байрак като една модерна Горгона би вкаменило всяка умисъл у перипатетиците - пътешественици във времето и пространството, че всичко тече, всичко се трансформира и нищо не остава непроменяемо. Тук те щяха да открият, че истината е еластична. И че валидността на правилото, че всичко тече, всичко се трансформира и нищо не остава непроменяемо, може да се имитира посредством низ от чудесии, въпреки те всички да са единствено наужким. Псевдочудесии!

Но още по-важно е да бъде упоменато коя персона е създателят на неолицесъзряното до тогава от старогръцките философи знамение на чудесата! Че кой различен има мощта да е бащицата на обществената абракадабра, която би втрещила древногръцките перипатетици, в случай че не персоната на Борисов, Бойко?!

Много е писано в старогръцката митология за чутовните подвизи на Херакъл (Херкулес на латински език) - най-популярния от гръцките герои, наследник на господ Завс и простосмъртната жена Алкмена, която била брачна половинка на царя на Тива Амфитрион. Именно Амфитрион обучил Херкулес по какъв начин да ръководи каляска. Друг наследник на Зевс - Кастор, разкрил пред Херкулес тайните на ръкопашния бой; Автолик - синът на господ Хермес, му предал уменията на борбата; Еврит - на стрелбата с лък; Лин му отворил ушите за мелодичността на музиката; а кентавърът Хирон срещнал Херкулес с тайните на науките.

Всичките тези умения помогнали на Херкулес да извърши своите дванадесет подвига, с които той трябвало да изкупи виновността си, до момента в който бил дванадесет години за наказване на работа в Делфи, загдето (по време на лудост, изпратено му от богинята Хера - брачната половинка на Зевс, която го мразела) Херкулес бил умъртвил децата си от Мегара - дъщерята на царя на Тива Креонт.

И стартират дузината Херкулесови чутовни подвизи, само че пред един-единствения Подвиг Борисов бледнеещи като фарове на софийски рейс в зимен столичен смог. Пък са налице и голям брой по-дребни подвизи.

Първо Херкулес задушил с голи ръце Немейския лъв. Дребна работа. Бойко Борисов единствено с едни свои уста

задуши и удуши три големи енергийни плана!

После Херкулес умъртвил Лернейската хидра. Нищо нещо. Бате Бойко ежедневно осмъртява стоглавата българска корупционна хидра. И е подготвен още два мандата всеки ден да й реже стоте глави. По неговата методика на мястото на всяка отсечена глава поникват три нови, само че да не бъдем дребнави...

Третият героизъм на Херкулес е, че е заловил жив Ериманорския глиган. Е, Бойко Борисов не си губи времето да лови глигани, тъй като е ангажиран да дълбае резка след резка върху рабоша си за всеки хванат митничар-контрабандист. Пък с цел да е мощен съперник, актуалният гербаджийски епос на древногръцката митология, щатните шерлокхолмовци непрестанно наблюдават всякакви статистически химери из кошчетата за отпадък - какъв брой са празните цигарени кутии с бандерол и какъв брой - без бандерол. Но доколкото ми е известно, контейнерите за разделно събиране на битови боклуци не се преглеждат. Какво пък - да проявим малко схващане за еволюционния прогрес в политиката - когато не е имало статистика, на политиците им се е налагало повече да лъжат. А в този момент просто се базират на статистиката.

После Херкулес заловил Керинейския лопатар. Изтребил Стимфолийските птици чудовища с медни нокти, крила и пера. Сдобил се с пояса на царицата на амазонките Иполита и го предал на Адмета - дъщерята на Еврисфей, на който Херкулес служел като наказване. Очистил Авгиевите обори. Победил Критския бик, изригващ огън. Сразил цар Диомед, който хвърлял чужденците за храна на своите кобили. Похитил пасящите на остров Ериория крави на триглавия исполин Херион, живеещ на най-западния завършек на земята. После се сдобил със златните ябълки на Хесперид, които му донесъл Атлант, до момента в който Херкулес вместо него поддържал небесния свод. Накрая преодолял неспящия пазач на бога на подземния свят Аив - адското куче Цербер, вързал го и след това го завел при Еврисфей.

Ситуацията, която перипатетиците обаче заварват върху територията българска (бивала в обособени интервали на своята история - о, знамение на чудесата!!! - даже държава),

запраща в склад за скрап

цялата им философска структура за безконечното придвижване и смяна с течението на времето на материята и на духа. Пък дузината митични подвига на античния херой Херкулес се смаляват пред взора им съвсем немощни бебешки подритвания с ръчички и краченца в подножието на пирамидата, въздигната свише Хеопсовата от хиперултрасвръхдеянията Бойко Борисови. По изпитаната пропагандно-манипулативна балонна технология.

Балоните са надувани парче по парче върху конвейера във фабриката на корпорация " ГЕРБ " за продуциране на " ad populum phalares " (лат. - " залъгалки за народа " ) и напомпвани със скъпоценното ала-бала и тинтири-минтири. После - грижовно илюстрирани в жанр " социалистически натурализъм " с една натуралистична цепка на изборната урна, а от горната страна е изписана в оптимистично розово препиканата (пардон - маркирана!) за най-съкровена дума на българския суверен (даже преди " мама " ) - ГЕРБ.

Запратена върху опакото на географията пък е табу тематиката за тартора на ГЕРБ - каква е динамичността по време на неговото ръководство на общественото неравноправие в България. Защо ли вождът на ГЕРБ и облагодетелстваните от него подвождчета не мерят какъв брой е отворена обществената ножица, тъй като както е заключил още френският публицист Оноре дьо Балзак (1799-1850 г.): " Кажи ми какво владееш и аз ще ти кажа какво мислиш. "

ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕ-Е-Е-РБ! -

на всеки метър отсам до безкрайността, където, както е известно от аналитичната геометрия, се пресичат всеки две успоредни прави (магистрали), което е било открито още от античния геометър Евклид. Но колкото и да е бил талантлив бащата на Евклидовата геометрия, не е съумял да прозре, че всяка тръжна автомагистрала може да се пресече сполучливо не чак в безкрайността, а под носа ни с нечии (праволинейни - към далаверата!) стопански ползи. Е, обяснимо е, науката " геометрия на публичните тръжни прави " (магистрали), към този момент се разви и сполучливо потвърди теоремата " Километър милионер храни ". Аналогично на остарялата българска сентенция, подбудена от тежката селска реалност: " Ден година храни! ". С труд, само че това в този момент е демоде, пък и с едно голо бачкане сбирка от финикийски знаци с мно-о-о-го нули след първата цифра не се комплектува.

Не след дълги разходки, философствайки, перипатетиците се ориентираха по какъв начин от 10 години насам в казиното на живота ГЕРБ не залага, с цел да има късмет да прибере джакпота, а просто не изпуска банката. За по-сигурно! И че персоната Борисов, Бойко, от дълго време е трансферирала политическия си пубертет и не въздиша на лунна светлина по сантименталния облик на възлюбените му и благоденстващи духовно и материално негови сънародници. Още по-малко го тегли сърцето му да наостри пачето си перо, да го топне в бронзовата мастилница и да начене по сходство на един актуален Паисий Хилендарски да изкалиграфисва ред по ред програмните глави жалони за Новата История славянобългарска. Че да олицесъзре най-после българското поданство светлина в дъното на мрачния тунел-преход, само че тя да не е от приближаващ срещуположен трен. И когато стопанската система за български държавен и частен капитал стартира да бележи главното повишаване на Брутният вътрешен продукт. А не другата стопанска система - онази на задграничните вложители, които лявата социологическа мисъл на Латинска Америка назовава " идване на задграничен стопанин ".

Трай, коньо, за зелена трева!

*Авторът е ръководител на УС на Асоциацията за битка срещу корупцията в България

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР