На Star Market засега ще се търгуват 140 технологични китайски

...
На Star Market засега ще се търгуват 140 технологични китайски
Коментари Харесай

Китайската научно-технологична борса отвори с ръст на някои акции от 520%

На Star Market към този момент ще се търгуват 140 софтуерни китайски компании, като в първия ден дебют направиха 25 от тях

© China Stringer Network Акциите на някои от фирмите, които в понеделник се листваха на новата китайска научно-технологична борса Star market, скочиха 400-500% в първия ден на отварянето й. Платформата беше оповестена от президента Си Дзинпин преди по-малко от година и като отговор и имитация на Китай към електронната борса Nasdaq в Съединени американски щати, на която се търгуват най-вече IT компании.

Financial Times показва, че в нея Китай вижда и знак за устойчивостта в комерсиалната война със Съединени американски щати, написа Financial Times.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Чрез Star Market Пекин се надява да насърчи вложенията в локалните софтуерни компании, а също и да върне от тържищата в прилежащи страни китайски предприятия назад. Китай се пробва да се опълчи на натиска върху своята софтуерна промишленост, натрапен от Вашингтон. Най-големият удар пристигна тази година, откакто администрацията на Доналд Тръмп сложи в комерсиалния черен лист на страната софтуерния колос Huawei. От тогава насам Съединени американски щати направи няколко крачки обратно, главно поради напън от американските компании, само че Huawei остава част от листата.

Повече от 140 компании са се записали в листата с акциите на Star Market, ръководен от Шанхайската фондова борса, като задачата е да набере общо 128 милиарда юана (18.7 милиарда долара).

Излизането на борсата

Първите 25 компании, които направиха първично предложение в понеделник, усилиха цената на акциите си до 37 милиарда юана и затвориха първия си ден на борсата с сред 84% и 520% нарастване, със междинна облага от 140%, показва Financial Times.

Сред фирмите, включени в първия ден на търговия, бяха производителите на чипове Anji и Montage Technology, които усилиха цената си надлежно с 520% и 285%. Четири от 25-те компании набъбнаха с повече от 200% в края на деня, а 16 компании - с повече от 100%.

Този внезапен скок е необикновен за Китай, където придвижването на акциите нормално е лимитирано в диапазон, избран от управляващите.

С какво Star Market e друг

Борсите в Шанхай и Шънджън разрешават цените на акциите на главните компании да се движат до 44% в първия ден на листването им, след което те се лимитират до придвижвания от 10%. За разлика от тях, Star Market няма ограничавания за придвижването на цените на акциите по време на първите пет дни от търговията.

Печалбите от първия ден на Star Market идват макар разпоредбите, за ограничение на въздействието на китайските вложители на дребно, които съставляват към 80% от оборота на Шанхайската фондова борса.

Политиката зад Star

През ноември президентът показа новия проект за " поддръжка на Шанхай за одобряване на позицията му като интернационален финансов център и център на науката и нововъведения ". Този ход бе изработен на фона на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай, като Вашингтон заплаши да усили митата за редица китайски артикули.

Си Дзинпин и американският президент Доналд Тръмп се съгласиха да възобновят договарянията на срещата на върха на Г-20, извършена предишния месец.

Анализаторите настояват, че експлицитната поддръжка на държавното управление за Star Market се възприема от вложителите като основен фактор. " Инвеститорите спекулират, че държавното управление ще го поддържа ", сподели Маргарет Янг, пазарен анализатор в CMC Markets Singapore.

Въпреки това Янг предизвестява, че това може да не е задоволително, с цел да се подсигурява дълготрайният триумф на пазара. " Тази игра може да продължи няколко дни, само че в дълготраен проект е мъчно да се каже ", споделя тя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР