На стачка излязоха днес работещите в завод “Язаки”, намиращ се

...
На стачка излязоха днес работещите в завод “Язаки”, намиращ се
Коментари Харесай

Бурен протест в завод "Язаки" край с. Крепост заради коронавируса ВИДЕО

На стачка излязоха през днешния ден работещите в цех “Язаки”, намиращ се край село Крепост. Те недоволстват, че в предприятието не са взети никакви ограничения против разпространяването на ковид. Настояват да не работят в тези условия, оповестява haskovo.live.

“Нямаме маски, нямаме дезинфектанти, тоалетните са в сериозно положение, работим едни в различен. Храним се в столовата един до различен, без да са взети защитни мерки”, споделят работещите.



Според тях, информацията, която е била изнесена, че в завода са раздадени маски не дава отговор на истината. Хората са безапелационни, че не стачкуват поради заплати.

От мениджмента на “Язаки” разяснява в отговор на обвиняванията, че на промяна работят до 1 400 души. Маски на хората не са били раздадени, само че са обезпечени ръкавици и дезинфектанти.

От управлението на завода обявиха още, че дистанцията на работните места е метър и половина.

Междувременно протестиращите блокираха рейсове, пристигнали да ги извозват.

Часове след началото на стачката от РЗИ-Хасково направиха инспекция. Според тях в цех "Язаки " има дезинфекционни препарати, има инструкции по какъв начин да се употребяват. Масите в столовата на завода са раздадени, както е по условие.



От на следващия ден работещите ще влизат по нов метод в предприятието, с цел да не се получава скупчване и да имат задоволително разстояние един от различен .

Пред РЗИ от управлението на завода са усверили, че една част от защитните маски за служащите ще дойдат през днешния ден, другата- на следващия ден.

Пак от на следващия ден кетъринг компания ще доставя храна , още веднъж с цел да няма събиране на доста хора в столовата. Указанията би трябвало да се изпълнят незабавно, сподели шефът на РЗИ -Хасково доктор Соня Димитрова.



Още предходната седмица от завода са поискали среща с представители на РЗИ, с цел да подхващат ограничения, свързани с епидемията от ковид.

Според доктор Димитрова,, дадени са наставления за потребление на персонални защитни средства от служащите. Те би трябвало да са на разстояние от 1-1,5 метра по време на работа.

Препоръчан е и утринен филтър , като в предприятието не би трябвало да се позволяват заболели хора.

При инспекцията през днешния ден екипите на РЗИ не са съумели да се срещнат с изискванията, тъй като служащите бяха на открито на митинг. Все още не е ясно какви наказания могат да бъдат наложени на завода, в случай че бъдат открити такива.

Д-р Димитрова добави, че РЗИ ще направи нова инспекция в идните дни. От Здравната ревизия припомниха, че в Хасковска област няма регистриран случай на ковид.

Пред здравните управляващи хората описа, че през вчерашния ден в завода са припаднали 4 души. Според тях, те са признати в болничното заведение в Хасково. От РЗИ -заявиха, че тестванията им за ковид са негативни.

Снимки и видео: haskovo.live
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР