На срещата следващата седмица ще присъстват рекорден брой световни лидери.

...
На срещата следващата седмица ще присъстват рекорден брой световни лидери.
Коментари Харесай

Форумът в Давос: Код червено за планетата

На срещата идната седмица ще участват рекорден брой международни водачи.

Под надпис " Изграждане на споделено бъдеще в един фрагментиран свят " тази година ще се организира 48-ият подред Световен стопански конгрес в швейцарския град Давос. На форума тази година ще вземат участие рекорден брой политици, както и представители на бизнеса, неправителствения бранш и публицисти. Според тазгодишния отчет The Global Risks Report, който обичайно дефинира световните опасности и връзките сред тях, съществена тематика на диалога на високо равнище ще бъде смяната на климата и противодействието на следените отрицателни развития. Още по тематиката
В Бон стартира първата конференция за климата на Организация на обединените нации при президента Тръмп

Целта на събитието е да бъдат изяснени рамките, които ще създадат съглашението напълно оперативно
6 ное 2017
Продължаваме напред без Тръмп

Абдикацията на Съединени американски щати от климатичното съглашение отваря поле за увеличение на въздействието на Китай и доближаването му с Европа
9 юни 2017
Най-горещата година на Земята

2016 година счупи температурни върхове по всички краища на света
4 фев 2017
Екстремните климатични условия и естествените бедствия съставляват най-голямата опасност пред международната стопанска система, считат близо хиляда международни специалисти от държавния, бизнес и неправителствения бранш. Това стана ясно от тазгодишния отчет The Global Risks Report 2018, който ще зададе целите на Световния стопански конгрес в Давос идната седмица. Според резултатите от отчета през изминалаите 12 месеца се следи растеж както в чувствата за опцията от екологични провокации, по този начин и за тяхното влияние. През последните години се наблюядава и наклонността проблеми, свързани с околната среда, да изместват тематики от икономическо и геополитическо значение.

Авторите на отчета разпознават и три други фактора, които ще оформят световните опасности през 2018 година Това са възходящото неравноправие в приходите, политическото напрежение на национално и интернационално равнище и киберсигурността.

Промяната на климата - опасност и приоритет 90% от популацията на света живеят в зони със нечист въздух.
" Сред най-големите опасности пред нас са рисковите климатични феномени и температури, възходящата загуба на биоразнообразие, замърсяването на въздуха, почвата и водата, неуспех на политиките за битка и акомодация с смяната в климата и опасности при прехода към бъдеще с ниски въглеродни излъчвания. " До този извод стигат създателите на тазгодишния отчет. И с съображение. През миналата година атлантическите урагани бяха извънредно постоянно събитие, като три от тях - " Харви ", " Ирма " и " Мария ", нанесоха вреди за милиарди долари. В отчета се споделя още, че 2017 година може да се окаже и една от най-топлите. В тази връзка, меко казано, обезпокоително работи решението на Доналд Тръмп да изтегли Съединени американски щати, втория максимален производител на парникови излъчвания, от Парижкото климатично съглашение, което цели да ограничи покачването на световните температури под 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните. Човешката активност - земеделие, минна активност, рандеман на газ и петрол, инфраструктурни и индустриални планове, е довела и до забележителен растеж на загубата на биоразнообразие, както и до замърсяване на въздуха, почвите и водите до рискови равнища за здравeто.

Несигурност в киберпространството При население от 7.6 милиарда души обвързваните към интернет устройства са 8.4 милиарда
2014 година беше последната, в която хакерските атаки попадаха в листата с най-големи закани в международен мащаб. Според интервюираните специалисти за тазгодишния отчет несигурността в киберпространството още веднъж е на дневен ред. Регистрираните хакерски атаки са се удвоили през последните пет години, достигайки 130 на бизнес ниша, споделят създателите. Негативно е оценен и растежът на обвързваните към интернет устройства, защото по този метод се усилва и целта на киберпрестъпниците.

(Донякъде) положителни вести за стопанската система

Въпреки отрицателните упования тазгодишният отчет дава причина за сдържан оптимизъм. Според интервюираните специалисти международната стопанска система е в развой на възобновяване след финансовата рецесия от 2008 година, като опасенията за закани са минимални. Въпреки това създателите на отчета предизвестяват за вероятността от нова рецесия, както и за засилващото се неравноправие на приходите в страните и неравенството в заплащането сред мъжете и дамите.

Геополитически неразбирателства

Изминалата година значително беше дефинирана от популистката приложимост на национални предубеждения и стандарти от страна на избрани международни водачи. Според създателите на отчета провокираната поляризация на обществото е мощна дестабилизираща мощ, която може да изиграе основна роля в възможни геополитически спорове, само че и такива на държавно равнище. Негативна оценка получава и намаляващата роля на интернационалните организации като Световната комерсиална организация и умеенето на сходни институции да позволяват междудържавни спорове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР