На срещата ще бъде обсъдено финализирането на анекса за прилагане

...
На срещата ще бъде обсъдено финализирането на анекса за прилагане
Коментари Харесай

Нов кръг преговори между Косово и Сърбия

На срещата ще бъде разисквано завършването на анекса за използване на контракта с Европейски Съюз за нормализиране на връзките сред двете страни

Ръководителят на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел свика за през днешния ден в Охридсреща на високо ниво, на която ще бъде разисквано завършването на анекса за използване на контракта с Европейски Съюз за нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия.

Участие в срещата са удостоверили президентът на Сърбия Александър Вучич и министър председателят на Косово Албин Курти. Борел и специфичният представител на Европейски Съюз за разговора сред Сърбия и Косово Мирослав Лайчак, който преди срещата в Охрид посети и Белград, и Прищина, ще проведат на първо време обособени срещи с двамата, след което е планувана взаимна среща, която ще се концентрира върху предлагането на Европейски Съюз за нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия, предава Българска телеграфна агенция. В срещите, като наблюдаващ ще взе участие и специфичният представител на Съединени американски щати за Западните Балкани и заместник-помощник държавен секретар Габриел Ескобар.

В Скопие, преди срещата в Охрид, Борел съобщи, че Европейски Съюз ще излезе с консолидирана версия на приложението въз основа на срещите в Косово и Сърбия, които Лайчак е осъществил, и изрази вяра двете страни да могат да се спогодят за крайния резултат.

" Анексът за осъществяване ще бъде неразделна част от съглашението, с цел да е ясно на всички по какъв начин ще изпълняваме всички разпореждания, които съдържат. Ако успеем да създадем това, ще сложим връзките сред Косово и Сърбия на резистентен, дълготраен, насочен към бъдещето път, преодолявайки непрекъснатото ръководство на рецесии, в което се намираме през последния месец. Това ще има ясно позитивно влияние върху европейския път на Косово и Сърбия и ще усили стабилността на района. Надявам се, че ще създадем нова динамичност и нов подтик за разширение, което също би трябвало да бъде от изгода за всички в района ", уточни Борел след срещата си с президента на Северна Македония Стево Пендаровски.

Косово идва в Охрид с вяра за положителен резултат, сподели президентът на Косово Вьоса Османи, а съгласно президента на Сърбия Александър Вучич 18 март няма да е „ никакъв предопределен ден “.

Напрежението сред Сърбия и Косово продължава, откогато през 2008 година Косово се отдели, а независимостта му бе приета от доста западни страни, само че не и от Сърбия. През последните години договарянията сред Белград и Прищина, водени с посредничеството на Европейски Съюз от 2011 година насам, не реализираха необикновен прогрес.

Сърбия упреква Косово, че не съблюдава Брюкселското съглашение, подписано преди съвсем 10 години, изключително в частта за образуване на Съюз на сръбските общини. Конституционният съд на Косово обаче разгласи основаването на подобен съюз за противоконституционно, защото той не включва останалите етнически общности и може да докара до практикуване на изпълнителна власт. В началото на февруари косовският министър председател уточни шест условия, с цел да се сътвори ССО в Косово.

Албин Курти и Александър Вучич се срещнаха на 27 февруари в Брюксел с посредничеството на ръководителя на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел и специфичния представител на Европейски Съюз за разговора сред Белград и Прищина Мирослав Лайчак. На срещата двамата не подписаха, само че одобриха европейското предложение за нормализиране на връзките сред двете страни.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР