На срещата на върха на НАТО е постигнат консенсус, че

...
На срещата на върха на НАТО е постигнат консенсус, че
Коментари Харесай

Въоръжаването на една държава е вътрешна необходимост според президента

На срещата на върха на НАТО е реализиран консенсус, че страните членки би трябвало да работят за повече отбранителни качества. Това съобщи президентът Румен Радев пред пред публицисти в Брюксел, където взе участие в Срещата на държавните и държавните ръководители на държавите-членки на НАТО.
Постигнатият консенсус по тематиката е най-важното решение в хода на срещата съгласно президента. По думите му срещата на върха на НАТО е завършила с ясна воля, потвърждаваща единството на съюза и повишението на отбранителната качества на всяка една страна.

" На последното съвещание на КСНС сложих тъкмо този въпрос и е записано като решение, че Националният проект за постигане на два % от Брутният вътрешен продукт за защита би трябвало да бъде преразгледан до септември. Убеден съм, че всички тези проекти ще бъдат ускорени ", съобщи Румен Радев и прикани това да се случи по деликатен метод.

" Най-важното за нас е, че повишението на отбранителните качества на всяка една страна не би трябвало да става и да се възприема като насила извън, а би трябвало да бъде осъзната нужда ", безапелационен бе президентът.

Запитан каква е била атмосферата при днешните полемики, президентът уточни, че тонът се е успокоил. По думите му тематиката за увеличение до 4% от Брутният вътрешен продукт на заделяните пари за защита в националните бюджети, препоръчана през вчерашния ден от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, остава за разискване на идващ стадий.

" Споровете сега са за това по кое време да се доближат два % от Брутният вътрешен продукт за защита. Президентът Тръмп настоя това да стане на 1 януари следващата година ", означи Румен Радев, само че добави, че в границите на срещата водачите на европейските страни са отбелязали това, че в парламентарните републики има съответните механизми, по които се дефинира бюджета. Механизмите за това са ясни.

" Всяко едно преоборудване и превъоръжаване изисква комплицирани и виновни процедури, които лишават време, да не приказваме за всички детайли, които образуват отбранителните качества като подготовка ", добави президентът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР