На срещата на върха на НАТО днес (12 юли) се

...
На срещата на върха на НАТО днес (12 юли) се
Коментари Харесай

Компромис? Г-7 предлага на Украйна пакт за сигурност вместо членство в НАТО

На срещата на върха на НАТО през днешния ден (12 юли) се чака членовете на Г-7 да ратифицират широкообхватен пакт за сигурност с Украйна, анонсира информацията BBC.

Лидерите ще подпишат документа в границите на втория ден от форума по въпросите на защитата във Вилнюс.

Споразумението за сигурност ще включва отбранително съоръжение, образование и продан на разследващи данни.

Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак разяснява, че то ще изпрати " мощен сигнал " на съветския президент Владимир Путин.

Групата на седемте мощни не уточни безапелационни периоди, в които Киев да се причисли към алианса, с което провокира гнева на президента Володимир Зеленски, отбелязва медията.

Преди срещата си с президента Зеленски през днешния ден, Сунак съобщи, че съдружниците ускоряват " формалните си ограничения за отбрана на Украйна в дълготраен проект ". " Не можем да допуснем повтаряне на случилото се в Украйна и тази декларация удостоверява уговорката ни да подсигуряваме, че тя в никакъв случай повече няма да бъде оставена уязвима за бруталността, която Русия й аргументи ", сподели министър председателят на Англия.

Британски представители обявиха, че Обединеното кралство е изиграло водеща роля в съглашението, включващо сътрудниците от Г-7 Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Съединени американски щати, добавя BBC.

По-рано президентът на Съединени американски щати Джо Байдън предложи модел за Украйна, сходен на съглашението на неговата страна с Израел.

По силата на това съглашение Вашингтон се ангажира да дава военна помощ в размер на 3,8 милиарда $ годишно в продължение на десетилетие.

Но за разлика от участието в НАТО, то не включва уговорка за оказване на помощ на целевата страна по време на нахлуване.

Анонсът за сключване на дълготраен пакет от ограничения за поддръжка от Г-7 идва, откакто НАТО съобщи, че Украйна може да се причисли към военния съюз " когато съдружниците се съгласят и бъдат изпълнени изискванията " – закъснение, което Зеленски дефинира като " неуместно ".

Киев приема, че не може да се причисли към НАТО, до момента в който е във война с Русия, само че желае да се причисли допустимо най-скоро след края на бойните дейности.

Във вторник, обръщайки се към тълпата в литовската столица, Зеленски съобщи: " Украйна ще направи алианса по-силен.

Той показа бойно знаме от опустошения град Бахмут – мястото на най-дългата и евентуално най-кървавата борба в съветската инвазия в Украйна.

Преди това Зеленски написа в Twitter, че " несигурността е уязвимост " и съобщи, че неналичието на контрактувани периоди значи, че възможното участие на страната му може да се трансформира в разменна монета.

We value our allies. We value our shared security. And we always appreciate an open conversation.
Ukraine will be represented at the NATO summit in Vilnius. Because it is about respect.

But Ukraine also deserves respect. Now, on the way to Vilnius, we received signals that…
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) July 11, 2023 НАТО може и да не споделя по кое време и по какъв начин Украйна ще се причисли, само че дипломатите подчертаха, че са определили явен път към участието, като тежкият развой на кандидатстване е доста скъсен, добавя BBC.
Те обявиха, че са признали, че украинската войска е все по- " оперативно съвместима " и " политически интегрирана " със силите на НАТО и дадоха обещание да продължат да поддържат промените в украинската народна власт и бранш " Сигурност ".

Дипломатите акцентираха и основаването на нов Съвет НАТО-Украйна, който ще заседава за първи път в сряда и ще даде на Киев правото да привиква съвещания на целия алианс.

Някои страни членки се притесняват, че съвсем автоматизираното участие на Украйна може да даде на Русия тласък както за ескалация, по този начин и за удължение на войната.

В предишното обещанията за сигурност на Запада не съумяха да възпрат две съветски нашествия. Съюзниците от НАТО се надяват, че третият кръг ще бъде задоволително корав и явен, с цел да убеди Кремъл, че по-нататъшната експанзия би коствала прекомерно скъпо.

На срещата на върха през вчерашния ден бяха оповестени и редица военни пакети помощ за Украйна.

Коалиция от 11 страни ще стартира да образова украински водачи да ръководят създадени в Съединени американски щати изтребители F-16 в център, който ще бъде основан в Румъния през август, оповестиха публични лица.

През май Съединени американски щати дадоха зелена светлина на западните си съдружници да доставят на Украйна съвременни изтребители, в това число от дълго време търсените F-16 – доста усъвършенстване на самолетите от руската епоха, които се употребяват сега.

Украйна неведнъж е лобирала пред западните си съдружници за даване на изтребители, които да подкрепят наскоро почналата контраатака, целяща да си върне завзетите от Русия територии.

Експертите обаче настояват, че образованието на украинските водачи за пилотиране и ръководство на западни самолети ще отнеме известно време.

В допълнение към пакта за сигурност на Г-7 Обединеното кралство разгласи проектите си да достави на Украйна повече от 70 бойни и логистични машини, които да подкрепят нейната контраатака, добавя BBC.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР