На срещата на върха на Г-7 френският президент Еманюел Макрон

...
На срещата на върха на Г-7 френският президент Еманюел Макрон
Коментари Харесай

На напрегнатия форум на Г-7 Макрон постигна пробив за Иран, но нищо повече

На срещата на върха на Г-7 френският президент Еманюел Макрон проправи пътя за дипломатическо решение на спора сред Вашингтон и Техеран поради нуклеарната договорка от 2015 година, само че срещата, на която съдружниците бяха внезапно разграничени, не може да се похвали с нещо друго, написа във вторник организация Ройтерс.

По думите на Макрон, който бе хазаин на форума, завършил през вчерашния ден във френския морски курорт Биариц, иранският президент Хасан Рохани му споделил, че е подготвен за среща с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Преди да потегли за дома, Тръмп сподели на конференция, че е реалистично да се чака среща с иранския водач през идващите седмици. И двамата ще вземат участие в сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации през септември.

Европейските водачи поставят старания да смекчат борбата сред Иран и Съединените щати, откогато Тръмп отдръпна страната си от нуклеарната договорка с Иран предходната година и възвърне глобите против иранската стопанска система. Макрон оглавяваше опитите за разреждане на напрежението, опасявайки се, че срив на нуклеарната договорка може да подпали целия Близък изток.

" Това, което ни сплотява, и то е огромна стъпка напред, е освен че не желаем Иран да има нуклеарни оръжия, само че и че желаеме да реализираме решение с политически средства ", сподели немският канцлер Ангела Меркел в края на срещата през вчерашния ден.

В Биариц Тръмп изключи повдигането на глобите против Техеран, само че сподели, че се водят диалози по какъв начин страните биха могли да отворят кредитни линии, с цел да поддържат стопанската система му, и акцентира, че не желае промяна на режима, само че очевидно поради реториката на Техеран в последно време по отношение на способността му да нападна американски ползи, предизвести, че Иран ще срещне " гневна мощ ", в случай че реализира заканите си.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР