На срещата на върха на Г-20 в Хамбург много от

...
На срещата на върха на Г-20 в Хамбург много от
Коментари Харесай

Приятелството между Трюдо и Макрон може да хвърли мост между Европа и САЩ

На срещата на върха на Г-20 в Хамбург доста от наблюдаващите ще наблюдават околните другарски връзки сред новоизбрания френски президент Еманюел Макрон и канадския министър председател Джъстин Трюдо.

Тези двама най-млади водачи на форума - Макрон е на 39, а Трюдо на 45 - имат много общо между тях - и двамата са с елитарен генезис, и двамата бяха подценени от противниците си поради младостта си. И двамата потвърдиха, че съперниците им са създали това на собствен риск.

На последващо място ги свързва френският език (Трюдо приказва отличен френски) и просвета. Но нещата в това зародило се напълно неотдавна другарство - почнало на срещата на върха на Г-7 в Таормина, Сицилия - не се изчерпват дотук. Съществуват и разлики. Докато Трюдо клони към левия политически набор, то Макрон е изразител на центристки метод, в който съчетава и ляво, и дясно.

Коментарите във Франция концентрират колкото върху връзките сред Макрон и Трюдо, толкоз и върху сходните им възгледи, изключително откакто и двамата водачи разгласиха в профилите си в " Туитър " клипове и фотоси от срещата си в живописната Таормина.

Журналистката от " Монд " Александра Клинник означи, че този " метод на изява е отличителната линия на актуалните политически водачи ", и приведе като образец Барак Обама и Владимир Путин.

" Еманюел Макрон, който е възприел метода да си има формален фотограф и връзките му с обществеността да са строго официализирани, също следва този образец ", написа Клинник, само че добави: " Никой обаче не е употребявал този модел дотам, по този начин както канадският министър председател ".


© Reuters

В последна сметка Макрон и Трюдо имат потребност един от различен по разнообразни политически аргументи, не на последно място заради променливата и непредсказуема природа на индивида, който влезе в Белия дом - и с който през днешния ден и на следващия ден в Хамбург те ще се срещнат - съобщи Фери де Керков, някогашен канадски посланик, съветвал няколко министър председатели.

" Важно място в тези начеващи връзки заема освен основата им - трансатлантическият съюз, Всеобхватното икономическо и комерсиално съглашение (СЕТА), общите ни визии за мултилатерализма - само че, в кратковременен и средносрочен проект, също фактът, че и двамата водачи имат потребност един от различен, с цел да излязат отсреща на американския президент ", съобщи пред ДПА Де Керков. " Ако щете даже, с цел да могат дружно да поясняват какво значи следващото президентско известие в " Туитър. "

Канада разполага с единствената по рода си опция да бъде мост сред Европа и Съединени американски щати, съобщи Джо Кларк, някогашен канадски министър председател и министър на външните работи. " Имало е време, когато, колкото и да е извънредно, връзките сред Съединени американски щати и Европа не са били по този начин развити, когато се създаваше НАТО, и тогава Канада в действителност служела като свързващото звено сред двата бряга на Атлантика ", сподели той пред кореспонденти в коридорите на провелия се наскоро в Монреал Международен стопански конгрес на Америките.

Част от ролята на Канада било да прави по този начин, че да няма никакви " съществени недоразумения " сред Съединени американски щати и новите им европейски съдружници. Трюдо съумя да се спогоди доста добре с президента Доналд Тръмп макар идеологическите и политическите им разлики, както и комерсиалните разногласия. Възможно е да се наложи обаче под негово управление страната му още веднъж да заиграе упоменатата от Кларк роля от предишното. Но с цел да стане това, на канадския министър председател може да се наложи да стартира да разчита на Франция и Европа, с цел да обезпечи на Канада известна стратегическа дълбочина и самостоятелност от Съединени американски щати, съобщи Де Керков.

Точно както немският канцлер Ангела Меркел, която загатна за мъчно преодолими различия сред Вашингтон и Европа при ръководството на Тръмп, Канада бе принудена да направи " мъчителна преоценка " на връзките си със своя максимален сътрудник в региона на търговията и сигурността, сподели още той.

can't believe Justin has proposed already pic.twitter.com/r1kovkdeV5
— Marie Le Conte (@youngvulgarian) May 26, 2017
Отхвърлянето от държавното управление на Тръмп на Парижкото съглашение за климата наподобява е една от главните движещи сили за решението на държавното управление на Трюдо да се възприемат по-независими външнополитически позиции. Целта е те да са такива, че да дават отговор в по-значителна степен на мнението на огромна част от канадското общество, която е сериозно настроена към политиката на Тръмп по въпросите на околната среда, мултилатерализма и търговията, съобщи Де Керков.

" Европейската дипломация на нашия министър председател - ориентирана към Италия, Германия, Франция, Белгия и т. н. - прави много огромно усещане: нужна ни е ратификация на СЕТА, а в този развой президентът Макрон, който е буен еврофил, се явява главен съдружник ", уточни още той.

Двете страни си сътрудничат и в границите на Международната организация на франкофонията.
" Разбира се, има цялостно единение, що се отнася до въпроса за климатичните промени, където Франция и Канада са извънредно значими сътрудници ", съобщи Де Керков. Важно съдействие с Европа и Франция има и по въпроса за битката с тероризма. Канада и Франция напълно си взаимодействат и в битката с по този начин наречената " Ислямска страна " в Ирак и Сирия, сподели Де Керков.

Много хора не помнят, че заради своите територии във Френска Полинезия и Нова Каледония Франция е и тихоокеанска страна. Това значи, че в района на Тихия океан за Париж и Отава също има огромен капацитет за съдействие.

" Франция от своя страна демонстрира значителен интерес към Арктика и точно тук се появява още една област на евентуално съдействие ", уточни Де Керков. " Като цяло сред тези двама млади мъже несъмнено съществува подобие в изчерпателен проект, както и във вижданията. " /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР