На срещата на върха ЕС - Западни Балкани, която се

...
На срещата на върха ЕС - Западни Балкани, която се
Коментари Харесай

Декларацията от София за Западните Балкани

На срещата на върха Европейски Съюз - Западни Балкани, която се организира в София, ръководителите от Европейски Съюз реализираха единодушие по отношение на декларацията от София, към която се причислиха сътрудниците от Западните Балкани.

Европейски Съюз приветства споделената ангажираност на сътрудниците от Западните Балкани с европейските полезности и правила, както и с визията за мощна, постоянна и обединена Европа, учредена на нашите исторически, културни и географски връзки и взаимни ползи в региона на политиката, сигурността и стопанската система.

Това се споделя в декларация, за която ръководителите от Европейски Съюз реализираха единодушие на Срещата на върха в София и към която се причислиха сътрудниците от Западните Балкани.

Ето и цялостният текст на декларацията от София от срещата на върха Европейски Съюз - Западни Балкани .

Ние, ръководителите на Европейския съюз (ЕС) и на неговите страни членки, в съвещания с нашите сътрудници от Западните Балкани и в наличието на съответните заинтригувани страни от района, през днешния ден стигнахме до следните изводи:

1. Европейски Съюз приветства споделената ангажираност на сътрудниците от Западните Балкани с европейските полезности и правила, както и с визията за мощна, постоянна и обединена Европа, учредена на нашите исторически, културни и географски връзки и взаимни ползи в региона на политиката, сигурността и стопанската система.

2. Като напомня срещата на високо ниво в Солун през 2003 година, Европейски Съюз удостоверява още веднъж недвусмислената си поддръжка за европейската вероятност на Западните Балкани. Въз основа на постигнатия до момента прогрес сътрудниците от Западните Балкани още веднъж удостоверяват ангажираността си с европейската вероятност като собствен безапелационен стратегически избор и с активизирането на своите старания и взаимна поддръжка. Надеждността на тези старания зависи от ясното информиране на обществеността.

3. Европейски Съюз е решен да укрепи и ускори своята ангажираност на всички нива в поддръжка на политическата, икономическата и обществената промяна на района, в това число посредством засилена помощ, въз основа на постигнатия от сътрудниците от Западните Балкани значителен прогрес в региона на правилата на правовата страна и на социално- икономическите промени.

4. Европейски Съюз приветства ангажираността на сътрудниците от Западните Балкани с върховенството на демокрацията и правилата на правовата страна, по-специално битката с корупцията и проведената престъпност, положителното ръководство и зачитането на правата на индивида и правата на лицата, принадлежащи към малцинства. Ефективното осъществяване на промените от тяхна страна се крепи на тези основи. Гражданското общество и самостоятелните медии играят основна роля в процеса на демократизация.

5. Европейски Съюз поддържа уговорката на сътрудниците от Западните Балкани да продължат да укрепват добросъседските връзки, районната непоклатимост и взаимното съдействие. Това включва по-специално намирането и осъществяването на дефинитивни, приобщаващи и обвързващи решения на двустранните им разногласия, които се коренят в наследството от предишното, и полагането на спомагателни старания за помиряване.

6. Създаването на тесни връзки и благоприятни условия в границите на района и с Европейски Съюз е от главно значение за доближаването на жителите и стопанските системи ни, както и за подобряването на политическата непоклатимост, икономическия разцвет и културното и общественото развиване. Въз основа на постигнатия прогрес, в това число посредством районни начинания, се ангажираме да повишим доста свързаността във всичките ѝ измерения: в региона на превоза и енергетиката, цифровата и икономическата сфера, както и сред хората.

7. Европейски Съюз е склонен да предизвиква удобна за пазара и вложенията среда в Западните Балкани, с цел да се реализира по-бърз прогрес към цифрова стопанска система и устойчиви и удобни за климата общества в сходство с Парижкото съглашение. Енергийната сигурност ще бъде приоритет, в това число посредством усъвършенствана енергийна успеваемост, по-добри трансгранични междусистемни връзки, диверсификация на източниците и маршрутите, както и уравновесен енергиен микс, в който по-добре е интегрирана силата от възобновими източници.

8. Специално внимание ще бъде отделено на основаването на нови благоприятни условия за младежите, като в същото време се подсигурява, че това способства за социално- икономическото развиване на Западните Балкани.

9. За тази цел Европейски Съюз приветства уговорката, стихотворец от сътрудниците от Западните Балкани, наред с другото, да ускорят използването на достиженията на правото според Договора за основаване на енергийна общественост и Договора за основаване на транспортна общественост, да отстранен всички административни спънки на границите, да завършат построяването на районния пазар на електрическа енергия и незабавно да изпълнят многогодишния проект за деяние от юли 2017 година за построяването на районно икономическо пространство. Европейски Съюз ще продължи да поддържа тези старания.

10. Европейски Съюз и сътрудниците от Западните Балкани имат доста общи провокации в региона на сигурността, които изискват координирани самостоятелни и групови дейности. Чрез взаимна работа можем да се оправим дейно с тези провокации. Сътрудничеството ни във връзка с пресичането на противозаконните миграционни потоци потвърди цената си и ще продължим да го развиваме.

11. За битката с тероризма и екстремизма, в това число финансирането, радикализацията и връщането на задграничните бойци терористи, е нужно засилено съдействие посред ни.

12. Европейски Съюз и сътрудниците от Западните Балкани признават, че резултатите в битката с корупцията и проведената престъпност са от значително значение за политическата и социално-икономическата промяна на района, както и за районната непоклатимост и сигурност, съответстващи на висшия интерес на жителите им. Европейски Съюз приветства ангажираността на сътрудниците за предприемане на решителни дейности — в съдействие с Европейски Съюз и посред им, против трафика на хора, развъждането на опиати и контрабандата на хора, опиати и оръжия.

13. Европейски Съюз приветства приноса на сътрудниците от Западните Балкани за общата външна политика и политика на сигурност (ОВППС) във всичките ѝ аспекти и чака последователно задълбочаване на съдействието в тази област, изключително по-голяма степен на хармонизиране, по-специално по въпроси, отнасящи се до обилни общи ползи.

14. С дезинформацията и други хибридни действия ще се борим взаимно посредством по-голямо съдействие в региона на устойчивостта, киберсигурността и стратегическата връзка.

15. За да ускорим подобряването на живота на нашите жители в региона на свързаността и сигурността предвид на европейската вероятност на Западните Балкани, през днешния ден Европейски Съюз започва приложената към актуалната декларация предпочитана стратегия от София за Европейски Съюз и Западните Балкани, стъпвайки на съответните аспекти от признатото на 6 февруари 2018 година известие на Комисията.

16. Европейски Съюз приветства желанието на Хърватия да бъде хазаин на среща на върха сред Европейски Съюз и Западните Балкани по време на председателството си през 2020 година

17. Отбелязваме, че нашите сътрудници от Западните Балкани са съгласни с изложените по- горе точки.

Приложение към декларацията

Приоритетна стратегия от София

Засилване на поддръжката за правилата на правовата страна и положителното ръководство

• Засилване на поддръжката за правосъдната промяна и напъните за битка с корупцията и проведената престъпност, в това число създаване на потенциал за предварителна защита на корупцията

• Разширяване на консултативните задачи в областта на правовата страна с по- огромно подкрепяне от страните членки и от Европейски Съюз

• Засилване на мониторинга на промените посредством по-систематични задачи за партньорски инспекции по съответни случаи

• Въвеждане на мониторинг на правосъдните процеси в региона на тежката корупция и проведената престъпност

• Работа за по-добро премерване на резултатите в правосъдната промяна

• Поетапно даване на поддръжка за Западните Балкани в региона на самостоятелните и плуралистични медии и гражданското общество посредством Европейския фонд за народна власт Засилване на уговорката в региона на сигурността и миграцията

• Активизиране на взаимната работа за битка с тероризма и попречване на радикализацията и насилствения екстремизъм, в координация с самодейността за битка с тероризма в Западните Балкани

• Значително усилване на оперативното съдействие в битката с интернационалната проведена престъпност в предпочитани области като огнестрелни оръжия, опиати, контрабанда на мигранти и трафик на хора

• Изготвяне на освежен проект за деяние за съдействието в региона на огнестрелното оръжие за по-ефективна битка с противозаконните огнестрелни оръжия и огромните ресурси от оръжия

• Увеличаване на поддръжката за създаване на потенциал в региона на киберсигурността и битката с киберпрестъпността

• Засилване на съдействието в региона на миграцията и ръководството на границите

• Допълнително усилване на съдействието сред чиновниците за връзка, ситуирани от Европейски Съюз (Европейската комисия и Европейската организация за гранична и брегова охрана), страните членки и способените органи от Западните Балкани

• Създаване на междуведомствена специфична работна група на Европейски Съюз по въпросите на ПВР, координирана от Комисията

• Задълбочаване и разширение на съдействието и разговора всъщност по отношение на Общата външна политика и политика на сигурност/Общата политика за сигурност и защита

• По-нататъшно развиване на съдействието по линия на дейностите, свързани с хибридните закани, в това число чрез усилване на стратегическата връзка Подкрепа за социално-икономическото развиване и слагане на специфичен акцент върху младежите

• Разширяване на Инвестиционната рамка за Западните Балкани за в допълнение привличане и съгласуване на вложенията от двустранни донори и от интернационалните финансови институции

• Съществено стимулиране на даването на гаранции от Инвестиционната рамка за Западните Балкани за привличане на частни вложения

• Увеличаване на поддръжката за образованието, по-специално пускане на пилотен план за подвижност в региона на професионалното обучение и образование

• Удвояване на финансирането по линия на програмата Еразъм+ за района, в това число основаване на „ Лаборатория за младежта на Западните Балкани “ през 2018 година, която да обезпечава платформа за новаторско разработване на политики, ориентирани към потребностите на младежите, и да се бори с „ приключването на мозъци “

• Разширяване на обсега и на рамките на Регионалната работа за младежко съдействие и въвеждане на скица за подвижност в района

• Гарантиране на прогрес в реализирането на районното икономическо пространство, в това число усилване на работата по признание на квалификациите, както и прогрес при улеснението на търговията в границите на Западните Балкани

• Напредък на Босна и Херцеговина и Сърбия в процеса на присъединението им към Световната комерсиална организация Увеличаване на свързаността

• Стартиране на нов пакет от планове в региона на свързаността (със забележителен размер безплатни средства от Европейски Съюз като стимул) посредством Инвестиционната рамка за Западните Балкани, в това число поддръжка за „ синята автомагистрала “ и „ автомагистралата на мира “ (Ниш—Прищина)

• Подкрепа за по-активно потребление на опциите по линия на актуалните разпореждания на Механизма за свързване на Европа на Западните Балкани

• Разширяване на енергийния съюз на Европейски Съюз за обгръщане на Западните Балкани, като се сложи акцент върху енергийната сигурност и диверсификацията на източниците и доставчиците, в това число тактика на районно ниво за добиване на изгоди от възобновимите източници на сила, по-специално водноелектрическата сила

• Завършване на построяването на районния пазар на електрическа енергия на Западните Балкани и обезпечаване на консолидираното му във вътрешния пазар на електрическа енергия на Европейски Съюз, в това число чрез самодейността за съгласуваност на газопреносната система в Централна и Югоизточна Европа (CESEC)

• По-голяма поддръжка за основаването на единно регулаторно пространство и провеждането на ефикасен развой на промени на енергийния пазар в подтекста на Договора за Енергийната общественост

• Подписване на споразумение/меморандум за съгласие за газопреносната връзка България—Сърбия

• Започване на осъществяването на Договора за Транспортната общественост и на пълноценното действие на обвързвания с контракта секретариат

• Подписване на съглашението за седалището на Договора за Транспортната общественост (Белград)

• Одобряване на декларацията на министрите на превоза от дните на TEN-T в Любляна, в това число проекта за деяние за листата на предпочитаните гранични пропускателни пунктове

• Одобряване на декларацията на министрите на превоза по отношение на пътната сигурност от дните на TEN-T в Любляна и на проекта за деяние към нея

• Подкрепа за нова тактика за железопътния превоз, с цел да могат Западните Балкани да бъдат включени в главната мрежа и пазар на Европейски Съюз Програма в региона на цифровите технологии за Западните Балкани

• Стартиране на стратегия в региона на цифровите технологии за Западните Балкани, в това число пътна карта за улеснение на понижаването на цените на роуминга

• Стартиране на пакет за основна техническа помощ за набелязване на евентуални вложения в цифровата област (включително широколентов достъп) посредством Инвестиционната рамка за Западните Балкани/Инструмента за предприсъединителна помощ

Подкрепа за помиряването и добросъседските връзки на Западните Балкани

• Подкрепа за битката с безнаказаността посредством подкрепяне на Механизма за интернационалните наказателни трибунали и на профилираните сформира за Косово* чрез EULEX

• Разкриване на съставен елемент в програмата на Европейски Съюз „ Творческа Европа “

• Насърчаване на задълбочаването на връзките сред гражданските общества на Западните Балкани, в това число чрез подпомагането на плановете по линия на фонда за Западните Балкани

Настоящата предпочитана стратегия ще се извършва по метод, безпристрастен във връзка с статута, и без да се засягат разискванията на идната многогодишна финансова рамка.

* Това наименование не визира позициите във връзка с статута и е съобразено с Резолюция 1244 (1999) на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и мнението на Международния съд по отношение на оповестяването на самостоятелност от страна на Косово.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР