На срещата на министрите на външните работи на държавите от

...
На срещата на министрите на външните работи на държавите от
Коментари Харесай

Грузия, Молдова и Украйна с амбициозен план за интегриране в ЕС

На срещата на министрите на външните работи на страните от Източното партньорство с висшия представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел в Братислава, Грузия, Молдова и Украйна показаха взаимно заявление, обвързвано с проектите за по-тясна интеграция с Европейския съюз.
Както оповестява порталът „ Грузия online ”, трите страни са си сложили амцибиозната цел за реализиране на „ постепенна интеграция в единния пазар на Европейски Съюз ”.
Министрите на външните работи на трите страни декларират, че би трябвало да бъдат открити нови благоприятни условия за разширение на „ четирите свободи ” на Европейски Съюз, което ще подкрепи „ основаването на общо икономическо пространство ”.
Единният европейски пазар на Европейски Съюз се базира на правилата на четирите свободи на придвижване – на хора, артикули, услуги и капитали.
В своето взаимно заявление министрите на външните работи акцентират, че „ като европейски страни, които се отнасят с почитание към основополагащите полезности на Европейски Съюз след реализирането на Споразумението за асоцииране и отчитайки волята на своите жители ”, Грузия, Молдова и Украйна „ преглеждат опцията да подадат заявление за участие в Европейски Съюз, в сходство с член 49 ”.
Министрите на външните работи акцентират, че европейската интеграция е „ свободен избор ” на техните нации и че другите страни са длъжни да се отнесат към него с нужното почитание. Според тях, този избор би трябвало да бъде освободен от оказването на вероятен напън от трети страни.
Грузия, Украйна и Молдова се афишират за основаването на взаимен формат на разговор сред тях и Европейски Съюз, в който ще бъдат обсъждани въпросите на интеграцията в Европейски Съюз в региона на превоза, енергетиката, правораздаването, цифровата стопанска система и други.
Според министрите на външните работи на трите страни, срещата на върха на Източното партньорство през 2020 година „ би трябвало да дефинира дълготраен, стратегически насочен към бъдещето дневен ред, който да очертае политическите цели и новите задания пред Източното партньорство ”. Това ще помогне Европейски Съюз и неговите източноевропейски сътрудници да изградят по-тесни взаимоотношения между тях.
В заявката се приканва Европейски Съюз да играе по-активна роля в урегулирането на споровете в района.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР