На срещата на финансовите министри от Г-7 тази седмица в

...
На срещата на финансовите министри от Г-7 тази седмица в
Коментари Харесай

Лидерите на Г-7 обсъждат заем от 30 млрд. евро за Киев с използване на руски активи

На срещата на финансовите министри от Г-7 тази седмица в Стреза, Северна Италия, евентуално ще бъдат разисквани различията по отношение на това дали Украйна може законно да получи спомагателен заем в размер на 30 милиарда евро, който да бъде получен от 270-те милиарда евро от иззети съветски държавни активи.

В рамките на следващата инспекция на политическата воля във връзка с Украйна Съединени американски щати пропагандират за поддръжка на проекта, като парите са предопределени за подкрепяне на възобновяване на Украйна или за възнаграждение на извънредно нужните на Киев оръжия.

Дебатът за метода, по който замразените съветски държавни активи да бъдат предоставени на Украйна, е в задънена улица от повече от година, като последователите на цялостното конфискуване на активите, за разлика от замразяването, не съумяват да убедят шефовете на централните банки или да получат задоволително поддръжка в групата на Г7.

Предложенията за потребление на държавните активи като поръчителство за заем са необичаен миг на противоречие сред Съединени американски щати и Германия.

Миналата седмица президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард повдигна правни и стопански възражения против цялостното изземване на активите, само че Съединени американски щати, със мощната поддръжка на Обединеното кралство, са решени да се опитат да заобиколят тези възражения.

Вашингтон желае да заобиколи нейните причини, като съобщи, че не е належащо замразените активи да бъдат конфискувани или иззети, а вместо това да бъдат мобилизирани, с цел да се отпусне просторен заем на Украйна, лихвите по който ще се изплащат от годишните облаги на замразените съветски активи. Изземването на активите на съветската централна банка и предаването им на Украйна в този момент като предплата за репарации на процедура е изключено.

" Преминаването от заледяване на активите към конфискуване на активите и предписание с тях е нещо, което би трябвало да се прегледа доста деликатно ", съобщи Лагард, добавяйки, че това би " нарушило интернационалния юридически ред, който желаете да отбраните, който бихте желали Русия и всички страни по света да съблюдават ".

Лагард твърди, че конфискацията ще заплаши бъдещата непоклатимост на финансовата система, ще подкопае правилото на държавния имунитет и ще накара страните с огромни остатъци като Китай и страните от Персийския залив да заобикалят западните аварийни валути, опасявайки се, че техните парични средства също ще бъдат уязвими за конфискация.

Но преди срещата на водачите на Г7 Съединени американски щати и Англия настояват, че вместо да се дават относително дребни суми като 500 млн. евро от годишните лихви, би било по-добре, в случай че на Украйна бъде възложен заем или облигации на стойност към 30 милиарда евро, като лихвите се изплащат от облагите, генерирани от по-големите замразени активи.

Държавите от Г-7 биха могли да поддържат облигациите с държавна гаранция като метод за усмиряване на частните вложители, обявиха публични лица на конференцията по сигурността " Ленарт Мери " в Талин през уикенда.

Използването на активите на съветската централна банка като поръчителство ще бъде обратима мярка, до момента в който Русия не изплати репарациите. Критиците на проекта настояват, че потреблението на даден актив като поръчителство значи да притежаваш актива, което е еднакво на конфискация. Европейски Съюз към този момент води голяма борба, с цел да се съгласи част от лихвите по съветските активи, иззети от западните сили, да бъдат предадени на Украйна.

Белгия, където се намира основаният в Брюксел депозитар на скъпи бумаги Euroclear, е най-големият собственик на замразени съветски активи в границите на Г-7, които се правят оценка на 270 милиарда евро. Активите в Белгия към този момент са генерирали 5 милиарда евро за 2022-23 година под формата на капиталов приход от активите.

По-рано този месец, след съвещания с Европейски Съюз, Белгия се съгласи да заплати над 1 милиарда евро налози върху тази облага на взаимен фонд на Г-7 за Украйна от идната година. През тази година белгийското държавно управление даде на Украйна 500 млн. евро от облагата. Останалата част то резервира за своите запаси и за някои хипотетични финансови опасности, като да вземем за пример съветски правосъдни разногласия.

В речта си пред Ленарт Мери Найджъл Гулд-Дейвис, старши теоретичен помощник в Института за стратегически проучвания, твърди: " Имаме доста необичайно нареждане на рисковете. По някакъв метод сме се убедили, че е по-рисковано да вземем съветските държавни пари, в сравнение с да изпратим оръжия в Украйна, които убиват съветски бойци. Това нареждане е безсмислено ".

Участниците в акцията упорстват, че през последната година правната просвета е стигнала до мнението, че активите могат да бъдат иззети и държавният имунитет да бъде лишен според доктрината за държавни контрамерки. Твърди се също по този начин, че в случай че конфискацията е щяла да навреди на доверието в еврото, това е щяло да се случи още сега, в който активите са били замразени през 2022 г./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР