На среща във Варна премиерът Борисов предложи среща в София

...
На среща във Варна премиерът Борисов предложи среща в София
Коментари Харесай

Премиерът търси решение за „Комплекс Калиакра“

На среща във Варна министър председателят Борисов предложи среща в София във вторник на всички заинтригувани страни във връзка напрежението към предпазена зона „ Калиакра ".

На срещата във Варна участват също и вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на околната среда и водите Нено Димов, финансовият министър Владислав Горанов, министърът на превоза Ивайло Московски, кметовете на Каварна, Балчик и Шабла, представители на инициативния комитет „ Да спасим Добруджа “ и засегнатите браншови организации.

В договаряния сред другите страни в проблема към „ Комплекс Калиакра “ може да се откри решение, което да отбрани ползите и на данъкоплатците, и на притежатели на парцели, попадащи в забранителното решение по „ Натура 2000 “ на Съда на Европейския съюз. Това уточни министър-председателят Бойко Борисов при срещата си с кметовете на общините от региона на крайморска Добруджа и инициативни комитети за разискване на обстановката.

„ Ние сме наказани, не става въпрос в този момент да одобряваме нещо. Ние сме наказани и откакто сме наказани, а процесът е почнал в далечната 2006, да търсим кой е подписал през времето е безсмислено. Сега сме изправени пред тази догадка. Със сигурност ще се наложи да се заплаща и да се компенсира. Това имаме да решаваме “, сподели Борисов.

Той уточни, че задачата на срещата е да се откри решение, което да не повреди ничии ползи – и тези на притежателите на парцели, и тези на данъкоплатците. Премиерът предложи във вторник в 11 ч. в Министерския съвет да се организира ново разискване, само че този път и с присъединяване на екоорганизациите. „ НПО-тата са такива, каквито са. За хубаво или за неприятно, гласът им се чува мощно в Брюксел, даже повече в сравнение с държавните управления “, счита министър-председателят. Той прикани протестиращите да не вършат екоорганизациите свои врагове, тъй като тяхната помощ е доста нужна, а на масата на договарянията да се потърси съчетаване на другите ползи.

„ Във вторник започваме отначало… Когато има три страни, с общи старания би трябвало да намерим решение. Нека се изслушаме. Имот по парцел, равнища по равнища ще преглеждаме. По-добре, вместо да плащаме санкция, тези пари на българи да ги дадем, да останат в Добруджа, там, където е неразгадаем проблемът… Имаме обезщетителни принадлежности, с които да стартираме. Трябва да намерим едно българско решение, което да не ощети нито вас, нито останалите български данъкоплатци. С цялото ми почитание към всички, българската земя е на българския народ “, уточни министър-председателят.

Той добави, че ще продължи да се търси подпомагане от Европейската комисия и ще бъде отправена покана към комисаря по околна среда, морско дело и риболовство Кармену Вела да посети региона, с цел да види на място цялата обстановка и да се увери, че „ ние по никакъв метод не сме унищожили природата “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР