На среща със студенти от ПУ Паисий Хилендарски президентът Румен

...
На среща със студенти от ПУ Паисий Хилендарски президентът Румен
Коментари Харесай

Радев към студенти: България има нужда от интелигентни млади хора, бъдете свободни

На среща със студенти от ПУ " Паисий Хилендарски " президентът Румен Радев насочи зов към тях: " България има потребност от интелигентни младежи, бъдете свободни ".

В лекцията си пред тях " Ценности, водачество, обучение в демократичното общество " президентът акцентира, че е тук, с цел да показа с тях свои мисли, да чуе тях и да обменят взаимно отзиви. Той добави: " Гласът на вас, младите, е най-важното в битката за бъдещето на България ", съобщи Българска телеграфна агенция.

" Когато приказваме за бъдещето обаче, би трябвало да сме наясно каква е нашата насочна точка, от която тръгваме за това странствуване в бъдещето и по тази причина е извънредно значимо да си отговорим къде сме ние по отношение на нашето минало в районен и европейски формат? Къде сме по отношение на водещите международни трендове с създаване на конкурентноспособни стопански системи и проспериращи общества? ", сподели Радев. Според него е доста значимо да сме извънредно справедливи, когато отговаряме на този въпрос, тъй като, по думите му, " Ако се съпоставим с България от преди 30 години ще откроим доста триумфи - имаме демократична конституция, имаме европейски вид институции, пазарна стопанска система, интеграция в интернационалните организации. Ежедневно слушате за непоклатимост, стопански растеж и усвоени евросредства. В същото време обаче виждате, че неудовлетвореността в обществото пораства, а митингите към този момент стават всекидневие. И каквито и триумфи да се акцентират, от отсрещната страна са унизително ниски пенсии, ниски приходи и хиляди небогати и необразовани. "

България освен заседна на дъното на Европа, само че ние доста изостанахме от някогашните социалистически страни, с които преди години споделяхме сходни условия, сподели още Румен Радев. Той добави, че " по основни индикатори, като приходи, смъртност, беднотия, престъпност, корупция, неравенства, независимост на словото България се подрежда до редици страни от субсахарска Африка и все по-трудно се вписва в европейския пейзаж ". Според него на процедура България е проиграла огромна част от опциите, които предоставяше участието в Европейски Съюз. Така че, сподели президентът, в случай че търсим някаква работеща формула на нашето бъдеще ние на първо място би трябвало да си дадем отговор на въпроса " за какво и по какъв начин стигнахме до тук ".

По отношение на изказванията на вицепремиера Валери Симеонов и пред студентите Радев сподели: " Безконтролната власт ражда цинизъм, а с цинизъм не може да има дейно ръководство и не може да мислим за проблемите ". Той добави обаче, че " Симеонов сътвори абсурда преди няколко дни, майките стачкуват от месеци, а казусът е от дълги години ". Този проблем, счита президентът, се задълбочава и от обстоятелството, че доста от политиците в България станаха нечувствителни към обществените проблеми у нас.

На въпрос на студентите дали ще сътвори партия Румен Радев отговори: " Партия може да създавате вие, тъй като вие би трябвало да решавате вашето бъдеще. Днес то е в ръцете на партиите, за които вие би трябвало да прецените дали те чуват вашият глас. Аз към този момент заявих, че ще поддържа всяко политическо придвижване, което работи за възобновяване на демократическите правила и модернизацията на България ".

Запитан дали е пристигнало времето за президентска република Радев сподели, че това ще проличи от това дали сегашната политическа класа, в границите на сегашната конституция взема решение проблемите на България. Ако тя е неспособна, българите могат да потърсят и конституционна смяна, а тя може да придобие друга форма и ще зависи от жителите.

Останалите въпроси бяха свързани с единението на нацията, за което президентът отговори: " Единението не е индулгенция за осъществени закононарушения или за погазванията на закона. То не би трябвало да лишава от нашата социална сила, да решаваме проблемите на предишното, вместо да гледаме напред и не е отвод на плурализъм, а в противен случай - единението е търсене на консенсус по национално значими тематики при един либерален спор ".

Според него единението има своите правила и това по думите на Радев са законността, свободата на словото, суверенитетът.

Той сподели още, че е намерил своята мотивация, с цел да остане в България. За мен тя имаше трансформации във времето - първоначално желаех да бъда доста добър в своята специалност, по-късно желаех да направя по този начин, че тези към мен да ги науча да бъдат положителни, а по-късно цяла една огромна организация - Българските Военновъздушни сили да се трансформира по подобен метод, че да бъде ефикасна и способна и обръщайки се обратно, мога да бъда горделив с постигнатото, заключи Румен Радев.

По време на лекцията студенти и президент обмениха отзиви във връзка с това какво би трябвало да се направи, с цел да се реализира смяната, за смисъла на европейските фондове, за държавното устройство, за контрола върху ръководещите, за справедливостта и безнаказаността, която се вихри в България във връзка с битовата престъпност. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР